Parlament Europejski - etykietowanie pochodzenia produktów rolno-spożywczych4 czerwca 2018 r. w Parlamencie Europejskim Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi (AGRI) we współpracy z Komisją Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) zorganizowała wysłuchanie publiczne pt. "Etykietowanie pochodzenia produktów rolno-spożywczych".Celem
wysłuchania było omówienie wdrażania krajowych systemów etykietowania
pochodzenia (z doświadczeniami z Włoch, Finlandii i Francji), a także dyskusja
czy akt wykonawczy Komisji Europejskiej ustanawiający zasady wskazywania kraju
lub miejsca pochodzenia składnika podstawowego żywności (zgodnie z art. 26 ust.
3 rozporządzenia nr 1169/2011), opublikowany w dniu 29 maja br., stanowi
wystarczającą odpowiedź na oczekiwania konsumentów oraz na potrzeby podmiotów działających
w całym łańcuchu dostaw żywności.
Wysłuchanie
obejmowało dwa panele tematyczne z udziałem ekspertów zaproszonych przez
przewodniczących Komisji AGRI i ENVI PE.
Jako ekspert
z ramienia Polskiej Federacji Producentów Żywności wystąpiła Dorota Kozłowska -
dyrektor ds. legislacji, która przedstawiła podejście polskich przedsiębiorców
do rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej nr 2018/775 dotyczącego
podawania informacji o pochodzeniu składnika podstawowego produktów
spożywczych.
Źródło: PE, PFPŻ ZP
© European Union 2018. |
pełna lista aktualności
|