Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyścig do zarabiania na wygodzie dań gotowych
Na półki trafiają dziś gotowe dania obiadowe, są też świeże kanapki i sałatki. To właśnie napędza rynek, konsumenci oczekują żywności mobilnej, wygodnej, ale tak świeżej, jak to możliwe – mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP.

Rynek dań gotowych rośnie dzięki dobrej sytuacji gospodarczej. Klienci płacą za oszczędność czasu, a prognozy wskazują na nawet 5 proc. wzrostu rocznie - informuje Rzeczpospolita.

Rynek gotowych posiłków napędza się dobrą koniunkturą i niskim bezrobociem, które zostawiają konsumentom mniej czasu, ale za to więcej pieniędzy w portfelu. Te dwa czynniki sprawiają, że klienci sklepów bardziej cenią wolny czas i są gotowi dopłacić za coraz lepszej jakości gotową żywność.


– Zmienił się profil dań gotowych – mówi „Rzeczpospolitej" Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP. Mrożonki, konserwy i chińskie zupki są wypierane przez dania świeże.


– Na półki trafiają dziś gotowe dania obiadowe, są też świeże kanapki i sałatki. To właśnie napędza rynek, konsumenci oczekują żywności mobilnej, wygodnej, ale tak świeżej, jak to możliwe – mówi Gantner.


Kluczowe sklepy dla tej żywności są na osiedlach i w pobliżu biur – tu szczególnie liczą się dania do łatwego podgrzania w mikrofalówce. Rośnie popularność przekąsek mięsnych, a trendem przyszłości może być żywność liofiliozowana, zwłaszcza owoce i warzywa. – Na razie cena może być barierą rozwoju tych produktów – dodaje Gantner.


Więcej informacji: www.rp.pl 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij