Andrzej Gantner: Nie udało nam się zdywersyfikować kierunków eksportu polskiej żywności- Wciąż głównymi odbiorcami naszej żywności są kraje UE. Oczywiście, polscy eksporterzy są aktywni na rynkach arabskich, na rynku chińskim czy koreańskim, ale w ogólnym rozrachunku jest to wciąż bardzo mało. I nie chodzi o to że nie potrafimy, bo są to duże trudności logistyczne, bariery fitosanitarne, certyfikaty, bariery kulturowe, dystrybucja. Każdy wie, że żeby handlować w Chinach, musimy mieć dostęp do produktu, którym chcemy handlować w bardzo dużych ilościach i non stop. To jest bardzo trudne do zrobienia w wypadku żywności -mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.21 marca Polska Federacja Producentów Żywności wraz organizacjami branżowymi, m.in. UPEMI i Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego zaprezentowały raport zawierający propozycje rozwiązań prawnych mających na celu ograniczenie zjawiska protekcjonizmu na rynku UE. (czytaj dalej)
Po zakończeniu konferencji prasowej Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP udzielił wywiadu Serwisowi Portal Spożywczy. Jak powiedział, wyniki eksportu polskiej żywności wyraźnie pokazują, że rynek UE jest dla nas najważniejszy.
Więcej informacji: Portalspożywczy.pl
pełna lista aktualności
|