Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Andrzej Gantner: Nie udało nam się zdywersyfikować kierunków eksportu polskiej żywności
- Wciąż głównymi odbiorcami naszej żywności są kraje UE. Oczywiście, polscy eksporterzy są aktywni na rynkach arabskich, na rynku chińskim czy koreańskim, ale w ogólnym rozrachunku jest to wciąż bardzo mało. I nie chodzi o to że nie potrafimy, bo są to duże trudności logistyczne, bariery fitosanitarne, certyfikaty, bariery kulturowe, dystrybucja. Każdy wie, że żeby handlować w Chinach, musimy mieć dostęp do produktu, którym chcemy handlować w bardzo dużych ilościach i non stop. To jest bardzo trudne do zrobienia w wypadku żywności -mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

21 marca Polska Federacja Producentów Żywności wraz organizacjami branżowymi, m.in. UPEMI i Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego zaprezentowały raport zawierający propozycje rozwiązań prawnych mających na celu ograniczenie zjawiska protekcjonizmu na rynku UE. (czytaj dalej)


Po zakończeniu konferencji prasowej Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP udzielił wywiadu Serwisowi Portal Spożywczy. Jak powiedział, wyniki eksportu polskiej żywności wyraźnie pokazują, że rynek UE jest dla nas najważniejszy.


Więcej informacji: Portalspożywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij