Ceny żywności główną przyczyną spadku inflacji w lutymGłówną przyczyną spadku inflacji w lutym były ceny żywności wykazujące najniższą dynamikę miesiąc do miesiąca przynajmniej od 1996 r - wskazali ekonomiści PKO BP w komentarzu do czwartkowych danych GUS. Dodali, że inflację "pociągnęły w dół" również ceny paliw.Jak poinformował Główny Urząd Statystyczny, inflacja w lutym wyniosła rok do roku 1,4 proc., a miesiąc do miesiąca minus 0,2 proc.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w lutym 2018 r. wzrosły rok do roku o 1,4 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny spadły o 0,2 proc.- podał GUS. Jak dodano, w styczniu, po przeszacowaniu koszyka wag, ceny rdr wzrosły o 1,9 proc., a miesiąc do miesiąca o 0,3 proc.
Ekonomiści banku PKO BP wskazali, że główną przyczyną spadku inflacji w lutym były ceny żywności - "najniższa dynamika miesiąc do miesiąca przynajmniej od 1996 r. połączona z wysoką bazą z 2017 r.".
"Taki ruch sugerował wyraźny spadek cen na rynku hurtowym w styczniu. W lutym wyraźnie spadały ceny: masła, jaj, mleka, serów, warzyw i mięsa wieprzowego" - zaznaczyli. Dodali, że inflację "pociągnęły w dół" również ceny paliw.
Więcej informacji: PAP.
pełna lista aktualności
|