Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny żywności główną przyczyną spadku inflacji w lutym
Główną przyczyną spadku inflacji w lutym były ceny żywności wykazujące najniższą dynamikę miesiąc do miesiąca przynajmniej od 1996 r - wskazali ekonomiści PKO BP w komentarzu do czwartkowych danych GUS. Dodali, że inflację "pociągnęły w dół" również ceny paliw.

Jak poinformował Główny Urząd Statystyczny, inflacja w lutym wyniosła rok do roku 1,4 proc., a miesiąc do miesiąca minus 0,2 proc.


Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w lutym 2018 r. wzrosły rok do roku o 1,4 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny spadły o 0,2 proc.- podał GUS. Jak dodano, w styczniu, po przeszacowaniu koszyka wag, ceny rdr wzrosły o 1,9 proc., a miesiąc do miesiąca o 0,3 proc.


Ekonomiści banku PKO BP wskazali, że główną przyczyną spadku inflacji w lutym były ceny żywności - "najniższa dynamika miesiąc do miesiąca przynajmniej od 1996 r. połączona z wysoką bazą z 2017 r.".


"Taki ruch sugerował wyraźny spadek cen na rynku hurtowym w styczniu. W lutym wyraźnie spadały ceny: masła, jaj, mleka, serów, warzyw i mięsa wieprzowego" - zaznaczyli. Dodali, że inflację "pociągnęły w dół" również ceny paliw.


Więcej informacji: PAP.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij