Komisja inauguruje centrum wiedzy na temat fałszowania i jakości żywnościW odpowiedzi na obawy konsumentów co do jakości żywności i nadużyć dotyczących żywności Komisja Europejska dokonał inauguracji centrum wiedzy na temat fałszowania i jakości żywności – prowadzonego przez Wspólne Centrum Badawcze.Centrum wiedzy – sieć składająca się z ekspertów zarówno z Komisji, jak i spoza niej – będzie wspierać
decydentów UE i władze krajowe, udostępniając i rozpowszechniając aktualne informacje naukowe na
temat fałszowania żywności i kwestii związanych z jakością żywności.
Obawy co do fałszowania i jakości żywności podważają zaufanie konsumentów i powodują szkody w
całym łańcuchu dostaw żywności w Europie, od rolników po sprzedawców detalicznych. Niedawne
przypadki fałszowania żywności dotyczyły oliwy z oliwek, wina, miodu, ryb, nabiału, mięsa i drobiu.
Ponadto konsumenci mogą być narażeni na nieuczciwe praktyki handlowe, zwłaszcza w odniesieniu do
produktów spożywczych wykazujących istotne różnice w składzie na różnych rynkach, ale
posiadających podobne opakowanie.
Tibor Navracsics, komisarz do spraw edukacji, kultury, młodzieży i sportu, odpowiedzialny za
Wspólne Centrum Badawcze, uruchomi nowe centrum wiedzy na temat fałszowania i jakości żywności
w Strasburgu, w obecności wiceprzewodniczącego do spraw unii energetycznej Maroša Šefčoviča oraz
komisarz do spraw sprawiedliwości, konsumentów i równouprawnienia płci Věry Jourovej.
Przed uruchomieniem, komisarz Navracsics stwierdził: W przypadku żywności nauka jest w stanie
bezpośrednio i namacalnie wykazać korzyści, jakie przynosi obywatelom. Jakość spożywanej przez nas
żywności jest ważna dla wszystkich, a ponieważ fałszowanie żywności to działalność przestępcza o
charakterze transgranicznym, UE ma tu do odegrania ważną rolę. Inauguracja centrum wiedzy na
temat fałszowania i jakości żywności jest ważnym krokiem. Centrum pomoże chronić integralność
unijnego łańcucha żywnościowego i jakość produktów spożywczych, stanowiąc wyraźną wartość
dodaną dla Europejczyków.
Komisarz Věra Jourová powiedziała: Komisja bardzo poważnie traktuje kwestię jakości żywności i
nieuzasadnionego różnicowania oraz podjęła już szereg konkretnych działań, aby rozwiązać ten
problem. Dostarczanie lepszych dowodów naukowych jest tego zasadniczym elementem. Nowo
utworzone centrum wiedzy – skupiające ekspertów z różnych miejsc i wiedzę z różnych źródeł,
zarówno z Komisji Europejskiej, jak i spoza niej – pozwoli na dalsze gromadzenie i przetwarzanie
dowodów naukowych. Działania centrum pomogą też wypracować wspólne metody badań, co z kolei
będzie pomocne w stosowaniu i egzekwowaniu prawa żywnościowego i z zakresu ochrony
konsumentów.
Centrum wiedzy na temat fałszowania i jakości żywności będzie: - koordynować działania w zakresie nadzoru rynku, np. w odniesieniu do składu i właściwości
organoleptycznych żywności oferowanej w tym samym opakowaniu i pod tą samą marką na kilku
rynkach w Unii;
- prowadzić system wczesnego ostrzegania i informowania o przypadkach fałszowania żywności, np.
poprzez monitorowanie mediów i przekazywanie tych informacji ogółowi społeczeństwa;
- łączyć systemy informowania państw członkowskich i Komisji, np. bazy danych opisujące skład
niektórych produktów rolno-spożywczych wysokiej wartości, takich jak wino lub oliwa z oliwek;
- stanowić źródło wiedzy o sytuacji w poszczególnych państwach, np. poprzez dopasowywanie
kompetencji i infrastruktury laboratoryjnej w państwach członkowskich.
Centrum wiedzy na temat fałszowania i jakości żywności będzie wydawać biuletyny, tworzyć bazy
danych i mapy interaktywne oraz publikować regularne sprawozdania, a także udostępniać te
informacje społeczeństwu. Centrum wiedzy będzie w pełni finansowane przez Komisję Europejską.
Wielkość poszczególnych grup eksperckich będzie zależała od tematyki ich prac. Centrum wiedzy
uzupełni unijną sieć na rzecz przeciwdziałania fałszowaniu żywności dzięki stworzeniu płaszczyzny
współpracy między nauką a działaniami politycznymi.
Uruchomienie centrum wiedzy uświetni otwarcie wystawy „Nauka w centrum polityki europejskiej” w
IP/18/1744
Parlamencie Europejskim w Strasburgu, która przedstawia historię i działalność Wspólnego Centrum
Badawczego od jego utworzenia w 1957 r.
Kontekst
Łańcuch żywnościowy w Unii Europejskiej regulują między innymi ogólne przepisy prawa
żywnościowego[1], przepisy z zakresu przekazywania konsumentom informacji na temat żywności[2]
oraz dyrektywa w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych[3]. Wymagają one spełnienia określonych
standardów dotyczących składu i jakości produktów rolnych.
Wspólne Centrum Badawcze posiada długoletnie doświadczenie w dziedzinie nauki o żywności, które
obejmuje badanie autentyczności żywności i wiedzę specjalistyczną z zakresu opracowywania,
stosowania i walidowania metod analitycznych do wykrywania zafałszowań w łańcuchu żywnościowym.
Centrum wiedzy na temat fałszowania i jakości żywności jest piątym uruchamianym centrum, obok
centrów wiedzy na temat biogospodarki, polityki terytorialnej, migracji i demografii oraz zarządzania
ryzykiem związanym z klęskami żywiołowymi.
[1] ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 178/2002 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego,
powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie
bezpieczeństwa żywności. [2] ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25
października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności [3] Dyrektywa 2005/29/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 11 maja 2005 r. dotycząca
nieuczciwych praktyk handlowych stosowanych przez przedsiębiorstwa wobec konsumentów na rynku
wewnętrznym
Źródło: KE.
pełna lista aktualności
|