Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W I kwartale koniunktura w polskim rolnictwie pogorszyła się
W pierwszym kwartale br. pogorszyła się koniunktura w rolnictwie, ma ona charakter sezonowy - informuje Instytut Rozwoju Gospodarczego SGH. Analitycy jednak wskazują, że dobra koniunktura w rolnictwie już się skończyła.

Wartość wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGAGR) obniżyła się o 7,6 punktu, z poziomu +4,5 pkt. do -3,1 pkt.


"Pogorszenie się koniunktury rolnej ma więc charakter sezonowy, trudno jednak nie zauważyć, że obserwowana w latach 2016-2017 tendencja wzrostowa, która wyniosła wskaźniki koniunktury na rekordowo wysokie poziomy, zakończyła się" - poinformował Instytut.


Zdaniem analityków, "załamanie się koniunktury rolnej jest powszechne, a najdotkliwiej odczuły je gospodarstwa nieduże oraz gospodarstwa zajmujące się uprawą roślin wieloletnich".


"Kolejny kwartał powinien przynieść sezonową poprawę koniunktury rolnej, jednak oceniając jej skalę na podstawie przewidywań uczestników badania, nie należy spodziewać się, by była ona na miarę tej sprzed roku i zatrzymała tendencję spadkową" - wskazują analitycy. 


Więcej infromacji: PAP.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij