Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Cukier okrzepnie
Po uwolnieniu rynku cukru w UE jego ceny mogą wzrosnąć w ciągu roku nawet o 10 proc. - informuje Rzeczpospolita.

Trzech na pięciu zapytanych przez „Rzeczpospolitą" analityków sektora rolnego, spodziewa się wzrostu cen cukru w ciągu roku – średnio o 10 proc. Mocne spadki natomiast zaliczą w tym okresie ceny mleka (o 10 proc.) i jaj (o 11 proc.), które wracają do równowagi po skokach z ubiegłego roku – wynika z nowej edycji naszego rankingu cen surowców rolnych.


Eksperci twierdzą, że ceny cukru należą do najtrudniejszych do prognozowania wśród surowców rolno-spożywczych. Produkcja w UE wzrosła po likwidacji unijnych ograniczeń w październiku 2017 r. To może doprowadzić do spadku jej opłacalności, a w konsekwencji do zmniejszenia dostaw i wzrostu cen. Sytuacja jest jednak bardzo zmienna – ceny cukru na rynku światowym zależą od pogody w Brazylii (największy producent), a nawet notowań ropy naftowej – przy drogiej ropie z trzciny cukrowej wytwarza się etanol na paliwo.


Więcej informacji: Rzeczpospolita.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij