Stosowanie nazw zastrzeżonych dla przetworów mlecznych w oznakowaniu wyrobów roślinnego pochodzenia - komunikat MRiRWNa stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi została zamieszczona informacja w sprawie stosowania zastrzeżonych nazw mleczarskich typu "mleko" na produktach pochodzenia roślinnego.
W
związku z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 14
czerwca 2017r.
w sprawie C-422/16 TofuTown.com i z powołaniem w nim Decyzji 2010/791/UE – zawierającej
wykaz wyrobów roślinnego pochodzenia, dla których mogą być stosowane nazwy
zarezerwowane dla przetworów mlecznych Polska wystąpiła do Komisji Europejskiej o
wpisanie do powyższego wykazu zgłaszanych przez polskich przedsiębiorców nazw produktów
takich jak:
1)
Mleko kokosowe
2)
Śmietanka kokosowa
3)
Masło orzechowe,
4)
Masło migdałowe,
5)
Mleko migdałowe,
6)
Masło kakaowe.
Komisja
Europejska w odpowiedzi na wystąpienie Polski odmówiła uzupełnienia ww. wykazu.
W
związku z powyższym należy mieć na uwadze, że stosowanie w języku polskim nazw takich
jak: mleko kokosowe, śmietanka kokosowa, masło orzechowe, masło kakaowe, masło migdałowe,
mleko migdałowe nie jest możliwe, a polskie organy kontrolne będą miały obowiązek
podejmowania odpowiednich czynności zmierzających do egzekwowania przestrzegania
zakazu używania nazw przeznaczonych dla produktów pochodzenia mlecznego,
również w odniesieniu do tych nazw.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|