Rosja eksportuje coraz więcej mięsaPrawie o 42 proc. wzrósł w ubiegłym roku eksport mięsa z Rosji, osiągając 237 tys. ton, w tym 72,3 tys. ton wieprzowiny - poinformował narodowy związek producentów trzody chlewnej, cytowany przez rosyjski portal kviedomosti.ru.W 2017 r. najwięcej jednak Rosja wywiozła mięsa drobiowego - ok. 162 tys. ton, czyli o 44 proc. więcej niż rok wcześniej. Eksport wołowiny był niewielki, na poziomie 2,7 mln ton wobec 1,8 mln ton w 2016 r. Eksportowane były głównie świńskie nogi i kurze łapki.
Rosyjscy eksperci prognozują, że w tym roku eksport produkcji mięsnej wzrośnie o 10-15 proc., tj. o 80-85 tys. ton.
Według Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Sanitarnego Rosji (Rossielchoznadzor) coraz więcej krajów kupuje mięso od Rosji. W 2017 r. sprzedano je do 35 krajów. Analitycy zaznaczają, że zwiększenie liczby odbiorców było możliwe dzięki organizowanym od kilku lat misjom gospodarczym. Eksportem mięsa zajmuje się 286 firm.
Więcej informacji: PAP.
pełna lista aktualności
|