GUS: W 2017 r. najbardziej podrożała żywność i paliwaCeny w grudniu 2017 r. wzrosły o 2,1 proc. rdr, a w całym roku o 2 proc. - poinformował w poniedziałek GUS. Dodał, że emeryci i renciści bardziej odczuli wzrost cen w 2017 r., płacili o 2,3 proc. więcej. Najbardziej w ub. r. podrożały paliwa, o 7,2 proc. i żywność - o 4,6 proc.W poniedziałkowym komunikacie GUS zrewidował swój tzw. szybki szacunek inflacji, wcześniej spodziewał się, że w grudniu wzrost cen był niższy i wyniósł 2 proc. rdr. Jak wskazują ekonomiści z PKO BP, urząd statystyczny po raz trzeci w historii dokonał takiej rewizji.
Z komunikatu wynika, że w 2017 r. ceny wzrosły o 2 proc. (wobec spadku o 0,6 proc. w 2016 r.) i był wyższy od założonego w ustawie budżetowej o 0,7 p. proc. Według GUS największy wpływ na taki poziom wzrostu cen miały wyższe ceny żywności (o 4,6 proc.), w zakresie mieszkania (o 1,6 proc.) oraz transportu (o 3,8 proc.).
Obliczono, że w przypadku żywności najbardziej podrożało masło (o 31 proc.). "Więcej niż w 2016 r. konsumenci płacili za owoce (o 8 proc.) oraz produkty z grupy +mleko, sery i jaja+ (przeciętnie o 5,9 proc., w tym jaja - o 12,9 proc., jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne - o 5,9 proc., sery i twarogi - o 5 proc. oraz mleko - o 2,9 proc.)" - wyjaśnia GUS.
W 2017 r. o 5,5 proc. podrożał cukier oraz mięsa (przeciętnie o 4,8 proc., w tym wieprzowina - o 8,6 proc., wędliny - o 4,5 proc., mięso wołowe - o 2,9 proc., drobiowe - o 2,1 proc. oraz cielęce - o 1,9 proc.). Droższe były również ryby i owoce morza (o 3,4 proc.), warzywa i tłuszcze roślinne (po 2,9 proc.) oraz pieczywo (o 2,7 proc.). Więcej niż w 2016 r. płacono także za makarony i produkty makaronowe (o 2 proc.), czekoladę (o 1,8 proc.) oraz ryż (1,7 proc.). Ceny mąki pozostały na poziomie notowanym w 2016 r.
Więcej informacji: PAP.
pełna lista aktualności
|