Nasz drób wraca do Chin jako jedyny z Unii Europejskiej Od dziś Polska jest jedynym krajem Unii Europejskiej, który może eksportować mięso drobiowe do Chin.
Dla branży drobiarskiej święta właśnie się rozpoczęły. Jak dowiedziała się „Rzeczpospolita" w Krajowej Radzie Drobiarstwa (KRD), Chińczycy ponownie zezwolili na import mięsa drobiowego z Polski. Tak poinformowały na swojej oficjalnej stronie chińskie służby weterynaryjne (AQSIQ). – Z satysfakcją informujemy o otwarciu rynku chińskiego, wspólnie ze służbami weterynaryjnymi pracowaliśmy nad tym intensywnie w ostatnich miesiącach – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD. Cieszą się także sami producenci, choć chyba jeszcze nie dowierzają.
Czekamy jeszcze na potwierdzenie tej informacji w oficjalnym komunikacie Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Prawo do wysyłania drobiu do Państwa Środka ma jedynie kilka krajów na świecie.