Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czysta para do bezpośredniego kontaktu z żywnością
CZYSTA PARA – nowa technologia wytwarzania, teraz dostępna również na polskim rynku
aby chronić SMAK, ZAPACH i WYGLĄD oraz inne naturalne walory Twoich produktów.
Firma STIGEN zaprasza na prezentację swoich najnowszych rozwiązań,
w dniach od 14.09-17.09.2009, podczas MTP POLAGRA-TECH 2009 w Poznaniu (REKLAMA)


POBIERZ ZAPROSZENIE i MAPKĘ

„Para wodna stykająca się bezpośrednio z żywnością nie może  zawierać jakichkolwiek substancji, które stanowią zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka lub  mogą zanieczyścić żywność.”

Par. 25 pkt. 5  Rozporządzenia  Ministra zdrowia z dn. 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu.

Generatory STIGEN do pary czystej gwarantują:

Produkcję pary do bezpośredniego kontaktu z żywnością potwierdzoną atestem PZH.

Wytwarzanie pary w urządzeniach wykonanych ze stali kwasoodpornej, co zapewnia brak jakichkolwiek zanieczyszczeń  mogących wpływać na barwę, zapach, smak i inne parametry jakościowe produkowanej żywności.

Produkcję pary o szerokim zakresie wilgotności od 2% do 50%.

Brak wymogu stosowania substancji chemicznych (za wyjątkiem soli kuchennej) do uzdatniania wody służącej produkcji pary gwarantującej uzyskanie wysokich walorów smakowych i zdrowotnych wytwarzanej żywności.


Najważniejsze zalety

  • podwyższenie bezpieczeństwa żywności
  • zwiększenie zaufania klientów i jednostek kontrolujących, kontrahentów
  • zwiększenie przewagi konkurencyjnej (kosztowej)
  • zwiększenie możliwości technicznych systemu (dot. parametrów pary)
  • gwarancja stabilnego składu chemicznego wynikającego wyłącznie z jakości dostarczonej wody
  • obniżenie kosztów konserwacji i remontów
  • oszczędność miejsca
  • uproszczenia montażowe i instalacyjne


Procesy technologiczne z użyciem pary czystej 
 
mycie   parzenie   blanszowanie
dezynfekcja   gotowanie   nawilżanie
sterylizacja   rozmrażanie   suszenie
pasteryzacja   pakowanie


Dlaczego generatory, a nie kotły?

  • parametry chemiczne wymagane dla wody zasilającej i kotłowej zasadniczo odbiegają od parametrów wody spożywczej
  • wysoka zasadowość (pH) wymagana dla kotłów
  • smak wody kotłowej pogarsza walory organoleptyczne żywności
  • porywanie wody kotłowej (zasolonej i zamulonej) w okresach dużych poborów lub nieprawidłowości  w prowadzeniu kotła
  • pozostałości po procesach korozyjnych urządzeń i elementów w kotłach wykonanych ze stali "czarnej", dostarczane systematycznie wraz z parą
  • substancje chemiczne używane do konserwacji kotłów (konserwacja na mokro i na sucho) są szkodliwe lub trujące
  • ryzyko zniszczenia produktów po niestarannym lub nieprawidłowym płukaniu (np. po przestoju lub okresie konserwacji)
  • zabrudzenie wody w obiegach kotłowych substancjami, które nie są dopuszczone do kontaktu z żywnością (uszczelki, smary, oleje)


Charakterystyka technologii STIGEN

  • ze względu na małe gabaryty generatorów  umożliwiające lokalizację produkcji pary w bezpośrednim sąsiedztwie procesów technologicznych, co minimalizuje straty przesyłu pary, koszty budowy oraz utrzymania rozległych sieci parowych
  • rozdzielenie obiegu pary technologicznej od pary czystej  do bezpośredniego kontaktu z żywnością
  • ze względu na małą pojemność wodną układu generatorów, szybki rozruch i wytwarzanie pary w 5 min z jednoczesnym ograniczeniem strat energii w procesach technologicznych charakteryzujących się częstymi przerwami w poborze pary
  • możliwość budowy kompletnych układów parowych składających się z kilku generatorów pozwalających na uzyskiwanie optymalnej sprawności energetycznej dzięki stopniowaniu ilości produkowanej pary poprzez kaskadowe włączanie kolejnych urządzeń, z których każde pracuje w zakresie swojej nominalnej sprawności
  •  możliwość budowy kompletnych stacji produkcji pary w zabudowie kontenerowej lub mobilnej co w zdecydowany sposób upraszcza i obniża koszty inwestycyjne
    (bez jakichkolwiek planów i pozwoleń budowlanych)  
  • brak jakichkolwiek problemów z korozją, co w konsekwencji pozwala na stosowanie ich w sezonowych procesach produkcji (przetwórstwo warzyw i owoców), oraz jako urządzeń rezerwowych, nie wymagających konserwacji
  • minimalne oddziaływanie na środowisko naturalne w okresie wieloletniej eksploatacji oraz przy likwidacji (utylizacji) urządzeń po okresie użytkowania, dzięki 90% recyklingowi użytych do budowy stali kwasoodpornych
  • zdecydowanie niższe koszty inwestycyjne i eksploatacyjne od alternatywnych rozwiązań opartych na kotłach ze stali czarnej połączonych z wymiennikami ciepła typu para-para

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij