Akryloamid - opublikowane rozporządzenie Komisji EuropejskiejW dniu 21 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE L 304 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności.
Przepis ten wprowadza obowiązek
stosowania określonych praktyk (środków łagodzących) przez przedsiębiorstwa
spożywcze wytwarzające kategorie środków spożywczych wymienione w
załączniku IV do rozporządzenia. Praktyki te zostały szczegółowo opisane w
załącznikach I i II.
W załączniku III wskazano
obowiązki przedsiębiorców dotyczące wykonywania badań zawartości akryloamidu w
swoich wyrobach, w tym ustanawiania indywidualnych planów kontroli
oraz dokumentowania wyników badań.
Przedsiębiorstwa zostały
podzielone na trzy kategorie, które mają zróżnicowane obowiązki w zakresie
stosowania środków łagodzących, prowadzenia dokumentacji oraz tworzenia
indywidualnych planów kontroli zawartości akryloamidu w swoich wyrobach.
W załączniku IV podano poziomy odniesienia
zawartości akryloamidu w poszczególnych kategoriach żywności. Przedsiębiorcy
stosując praktyki podane w załącznikach I i II mają dążyć do uzyskiwania
poziomów zawartości akryloamidu w swoich wyrobach poniżej poziomów odniesienia
wskazanych w załączniku IV.
Rozporządzenie wejście w życie po 20 dniach od publikacji,
a zacznie obowiązywać od 11 kwietnia 2018 r.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|