Nowe życie dań gotowychOd jakiegoś czasu widać prawdziwy boom kategorii dań gotowych - produktów do natychmiastowego spożycia po lekkim odgrzaniu, i produktach częściowo przygotowanych - ocenia Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP.Konsumenci rzeczywiście zaczynają
sięgać po tego typu żywność na co dzień. Kiedyś dania gotowe były traktowane jako żywność zastępcza, np. zabierana pod
namiot, i kojarzyła się z produktem nie najlepszej jakości. To się zmieniło — znacząco poszerzył
się asortyment, doszło
wiele nowych form opakowań, które zagwarantowały m.in. łatwość użycia, poprawiła się jakość tych produktów i ich dostępność. Tworzą się tu już różne mniejsze kategorie, jak np. produkty
sous vide (czyli gotowane wolno w niskiej temperaturze) - komentuje dla Pulsu Biznesu Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP.
Źródło: Puls Biznesu
pełna lista aktualności
|