Desery z nasionami chia są nielegalne. GIS przestrzega przed ich kupowaniemPopularne ostatnio desery i jogurty z nasionami szałwii hiszpańskiej mogą być szkodliwe dla zdrowia – ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Urzędnicy przypominają jednocześnie, że ich sprzedawanie jest nielegalne, bo nie ma wymaganej zgody na wprowadzenie ich do obrotu na terenie UE.
Główny Inspektor Sanitarny otrzymał informację o
niedozwolonym zastosowaniu nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w niektórych
kategoriach środków spożywczych, np. jogurtach czy deserach. Okazuje się
bowiem, że na użycie chia w poszczególnych produktach jest wymagana
zgoda instytucji europejskich.
GIS przypomina, że do czasu uzyskania takiego zezwolenia na
wprowadzanie do obrotu w UE
nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane.
Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia, o którym
mowa w art. 7 rozporządzenia nr 258/97, mogą być zastosowane kary np. grzywny,
a nawet ograniczenia wolności.
GIS przytacza opinię z 2009 roku, w której Europejski Urząd
ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo całych i mielonych
nasion chia. Dane toksykologiczne nie wskazują na potencjalne negatywne skutki
zdrowotne dla ludzi związane ze spożyciem tych nasion w ilości do 5 proc.
Wówczas nasiona te zostały dopuszczone do zastosowania wyłącznie
do pieczywa zgodnie z decyzją Komisji nr 2009/827/WE.
W związku z rozszerzeniem zastosowania nasion szałwii
hiszpańskiej na rynku jako nowego składnika żywności w 2013 roku brytyjska
firma wprowadzająca ten produkt do obrotu przedstawiła informacje na temat
bezpieczeństwa nasion chia. Na podstawie tych informacji państwa członkowskie i
Komisja Europejska zgodziły się na rozszerzenie zastosowań nasion szałwii
hiszpańskiej do 10 proc., ale jedynie w:
- wyrobach
piekarskich
- śniadaniowych
przetworach zbożowych
- mieszankach
owoców, orzechów i nasion oraz
- w
opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym
maksymalnie 15 g.
Z kolei w 2015 r. dozwolone zostało użycie nasion chia do
soków owocowych oraz mieszanek soków owocowych w ilości 15 g/450 ml. To była
ostatnia zmiana dot. tego składnika.
„Zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej w produktach
innych niż wymienione powyżej wymaga przeprowadzenia przez danego
przedsiębiorcę procedury autoryzacyjnej określonej w art. 4 rozporządzenia (WE)
nr 258/97” – przypomina GIS.
Oznacza to, że przedstawiane przez producentów jako zdrowe i
niskokaloryczne przekąski, są po prostu sprzedawane nielegalnie.
Źródło: biznes.onet.pl
pełna lista aktualności
|