Rejestracja nazwy „kiełbasa biała parzona wielkopolska” jako Chronione Oznaczenie GeograficzneKiełbasa biała parzona wielkopolska jest już 39. polskim produktem objętym ochroną w ramach unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Oznacza to, że powyższa nazwa będzie mogła być używana jedynie przez
producentów na ściśle określonym obszarze geograficznym, obejmującym
województwo wielkopolskie oraz część powiatów w województwie lubuskim i
kujawsko-pomorskim. Każdy producent chcący posługiwać się tą chronioną nazwą
będzie musiał poddać się kontroli zgodności produktu z zarejestrowaną
specyfikacją i otrzymać stosowany certyfikat.
Kiełbasy parzone były znane na ziemiach polskich co najmniej od XIX w.
Szczególnie na stołach mieszkańców Wielkopolski znajdowała się duża gama
wyrobów przygotowywanych z mięsa wieprzowego, wśród których bezsprzecznie
królowała kiełbasa biała wielkopolska.
W kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej dominuje smak zaparzonego mięsa
wieprzowego z lekkim aromatem czosnku i pieprzu. Wyraźnie wyczuwalna jest
również nuta tartego majeranku, podkreślająca jej smak oraz związek z regionem
Wielkopolski. Wyjątkowość kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej polega
również na tym, że jest produkowana ze świeżego, schłodzonego, niepeklowanego
mięsa w 70% pochodzącego z szynki, a także niedługi czas jej przygotowywania co
wpływa na jej wysoką jakość.
Szczegółowe informacje na temat polskich zarejestrowanych produktów, w
tym kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, można znaleźć tutaj:
http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Produkty-zarejestrowane-jako-Chronione-Nazwy-Pochodzenia-Chronione-Oznaczenia-Geograficzne-oraz-Gwarantowane-Tradycyjne-Specjalnosci
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|