Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
MRiRW chce zwiększyć efektywność funduszy promocji żywności
Ministerstwo rolnictwa chce poprawić efektywność funduszy promocji, aby wzmocnić markę polskiej żywności na świecie - mówił wiceminister Jacek Bogucki podczas uroczystości wręczenia nominacji członkom komisji zarządzających funduszami promocji - podaje serwis PAP.

Od początku roku obowiązuje znowelizowana ustawa o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych, zgodnie z którą w komisjach ma być więcej przedstawicieli rolników. W środę komisje zarządzające poszczególnymi funduszami miały swoje pierwsze posiedzenia.


Bogucki zaznaczył, że fundusze promocji dysponują znaczącymi środkami, liczonymi w milionach złotych - pieniądze te można bardziej efektywnie niż dotąd wykorzystać na promowanie polskiej marki na świecie. Jego zdaniem jest dużo do zrobienia na rynku unijnym, gdzie są próby podważania dobrej jakości polskich produktów. Chodzi o czarny pijar stosowany przez niektóre kraje UE - wyjaśnił. Ponadto, Bogucki poinformował: "Pracujemy nad zmianą przepisów wykonawczych dotyczących funkcjonowania funduszy promocji, aby zapewnić większą transparentność wydawania środków".


Więcej informacji: PAP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij