Produkty wędzone − dopuszczalne poziomy WWAKomisja Europejska poinformowała, że zamierza rozpocząć ponowną ocenę w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi WWA.
W związku z tym Komisja zamierza zwrócić się do państw członkowskich o
przekazanie danych z monitorowania oraz złożenia sprawozdania z wprowadzonych
dobrych praktyk wędzarniczych w możliwych
przypadkach.
Dopóki ewentualna zmiana nie zostanie wprowadzona, obowiązuje obecne
odstępstwo wskazane w art. 7 ust. 6 rozporządzenia Komisji WE) nr 1881/2006.
Aktualnie w ministerstwie rolnictwa przygotowywany jest projekt zmiany
rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 grudnia 2014 r. w
sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych w
odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń
wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) (Dz. U. poz. 1845) − w
zakresie terminu jego obowiązywania.
W pierwszej połowie 2017
r. eksperci z państw członkowskich omówią i ocenią te informacje na
forum Komitetu Ekspertów ds. Zanieczyszczeń Przemysłowych i Środowiskowych.
Po uwzględnieniu wyników dyskusji i oceny Komisja, w przypadku zaistnienia
takiej potrzeby, może opracować i przyjąć zmianę przepisów dotyczących
odstępstwa dla produktów wędzonych tradycyjnie.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|