Spotkanie narodowych federacji przemysłu żywnościowegoFederacja Żywności i Napojów (FDF) Wielkiej Brytanii zorganizowała w Londynie spotkanie narodowych federacji żywności i napojów z ponad 27 krajów. Podczas dwudniowych obrad poruszono najważniejsze dla światowego przemysłu żywnościowego tematy, tj. udział i rola przemysłu żywnościowego w realizowaniu zaleceń WHO, liberalizacja handlu w ramach WTO, wpływ zmian klimatycznych na warunki funkcjonowania przemysłu żywnościowego. Wymiana doświadczeń i stanowisk poszczególnych federacji, w tym również spoza Unii Europejskiej (USA, Kanada, Brazylia, Indie, Ukraina), wykazała szereg wspólnych dla poszczególnych przemysłów stanowisk. Gościem specjalnym spotkania był Alan Beattie – analityk ekonomiczny Financial Times, który scharakteryzował najważniejsze zagadnienia najbliższej rundy negocjacji WTO i ich skutków dla przemysłu żywnościowego. Według Beattie sytuacja, w której przemysł żywnościowy UE jest odbiorcą prawie 80% wszystkich produkowanych surowców rolnych przy minimalnym wpływie na ich ceny, może przyczynić się do znacznego spadku konkurencyjności tego przemysłu na rynkach krajów trzecich, szczególnie biorąc pod uwagę bardzo silne naciski krajów spoza Unii na redukcje subsydiów eksportowych. Uczestnicy zgodzili się co do konieczności wzmocnienia roli i pozycji przemysłu żywnościowego na poziomie krajowym, tak aby interesy tego przemysłu były rozpatrywane na równi z innymi branżami i grupami społecznymi. Ze strony Polski w spotkaniu wziął udział Andrzej Gantner reprezentujący Polską Federację Producentów Żywności.
pełna lista aktualności
|