UE zaostrzy kontrole jakości żywnościWedług informacji PAP, Parlament Europejski przyjął w środę przepisy o zaostrzeniu kontroli bezpieczeństwa żywności na różnych etapach jej produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Nowa legislacja ma m.in. zapobiec procederom fałszowania żywności i etykiet produktów spożywczych.Przepisy zostały już wcześniej nieformalnie uzgodnione między posłami i
Radą UE. Regulacje mają poprawić możliwość śledzenia żywności oraz
zapewnić powstanie skuteczniejszego systemu kontroli jej jakości, i to
na każdym etapie łańcucha produkcji.
Prawodawcy liczą, że nowe prawo po pierwsze zagwarantuje wysokie
standardy żywności, trafiającej na unijny rynek, a po drugie - ułatwi
walkę z oszustwami i nadużyciami, takimi jak ujawniony w 2013 r. skandal
związany ze sprzedażą koniny jako wołowiny. Okazało się wtedy, że w
wielu krajach UE praktykowano proceder dodawania koniny do wołowiny, w
niektórych przypadkach zawartość koniny w produktach sprzedawanych jako
wołowina wyniosła nawet 100 proc. W wyniku skandalu wycofano wiele
partii żywności m.in. z Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech i Czech.
- To prawo ma zapobiec skandalom, ale chodzi o coś więcej.
Europejczycy mają prawo do najlepszych możliwych warunków zdrowotnych,
to samo dotyczy zwierząt i roślin. Dlatego właśnie potrzebujemy
surowych, dokładnych kontroli w całej Unii Europejskiej. Nowa legislacja
ma także poprawić zdrowie i dobrostan zwierząt. Ma położyć kres
praktykom maltretowania zwierząt na przykład podczas uboju - powiedziała
austriacka socjaldemokratka Karin Kadenbach, odpowiedzialna za
przygotowanie sprawozdania.
Parlament podkreślił w środę, że chociaż unijne przepisy regulujące
bezpieczeństwo żywnościowe należą do najbardziej restrykcyjnych na
świecie, to jednak postępująca globalizacja rynku spożywczego i złożony
łańcuch produkcji i dystrybucji żywności sprawiają, że wzrasta ryzyko
oszustw. Dlatego konieczna jej poprawa jakości przeprowadzanych
kontroli.
- Mamy nadzieję, że uda nam się przywrócić zaufanie europejskich
konsumentów. Po skandalu związanym z używaniem końskiego mięsa
konsumenci mieli poważne wątpliwości dotyczące skuteczności systemu
śledzenia produktów w łańcuchu dostawców mięsa. Parlament Europejski
chciał rozwiać te obawy, dlatego opracowaliśmy zasady, które pozwalają
właściwym władzom na zwalczanie fałszowania żywności oraz system
odstraszających kar za naruszanie tych zasad - podkreśliła europosłanka.
Zgodnie z porozumieniem wynegocjowanym pomiędzy Parlamentem i Radą,
wprowadzone zostaną m.in. surowe kontrole całego łańcucha żywnościowego,
począwszy od kontroli żywności i pasz, po kontrolę wymagań
weterynaryjnych, zdrowia roślin, pestycydów, dobrostanu zwierząt, zasad
oznakowania geograficznego czy nadzór nad produkcją organiczną żywności.
Regulacje wprowadzą możliwość przeprowadzania niezapowiedzianych
kontroli we wszystkich sektorach, wprowadzą skuteczniejsze środki walki z
fałszerstwami i oszustwami oraz bardziej przejrzyste przepisy dotyczące
importu zwierząt i innych produktów z krajów trzecich. Komisja
Europejska również będzie przeprowadzała regularne kontrole w UE i
państwach trzecich w celu zagwarantowania, że regulacje są odpowiednio
wdrażane na każdym etapie.
Nowe przepisy zaczną obowiązywać pod koniec 2019 r.
PAP
pełna lista aktualności
|