Czytaj etykiety! To się opłaca!Sklepowe półki uginają się od produktów i kuszą nas mnogością asortymentu. Jak w gąszczu produktów znaleźć ten najlepszy dla siebie? Z pomocą przychodzą etykiety! Czytanie informacji zamieszczonych na opakowaniu to jeden z warunków podjęcia świadomej decyzji zakupowej.Etykieta – źródło informacji dla konsumenta
Podstawowym zadaniem etykiety
jest informowanie kupujących o cechach artykułów spożywczych. Zgodnie z
Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE dotyczącym przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności z października 2011 roku, etykiety
znajdujące się na opakowaniach artykułów spożywczych muszą być: czytelne,
zrozumiałe i nieusuwalne. Nie mogą także wprowadzać w błąd ani pomijać ważnych
z punktu widzenia konsumenta informacji. Każdy producent żywności sprzedający
produkty na terenie Unii Europejskiej ma obowiązek zamieścić na opakowaniu swojego
towaru: nazwę wskazującą na rodzaj produktu, skład wraz z wyróżnionymi alergenami,
zawartość netto, termin przydatności do spożycia bądź datę minimalnej
trwałości, wartość odżywczą, warunki przechowywania oraz sposób przygotowania,
a także dane producenta bądź (szczególnie w przypadku mięsa) miejsce
pochodzenia. W przypadku bardzo małych opakowań producent może umieścić
wyjątkowo tylko nazwę produktu, listę alergenów, zawartość netto oraz datę
minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia.
Uwaga na alergeny!
Producenci sprzedający swój towar
na terenie Polski są zobligowani do zamieszczania na opakowaniach artykułów spożywczych
informacji o zawartości składników mogących być przyczyną alergii, takich jak
m.in.: gluten, jaja, orzechy, soja czy produkty mleczne. Zgodnie z przepisami
wprowadzonymi w 2014 roku, substancje powodujące alergię bądź nietolerancję
powinny zostać podkreślone pismem wyraźnie odróżniającym się (np. kursywą czy
pogrubieniem) od tego, którym nadrukowany został wykaz pozostałych komponentów
produktu. Jednak istnieje wyjątek od tego zapisu! Produkty jednoskładnikowe,
takie jak np. mąki, nie muszą mieć składu zamieszczonego na opakowaniu, a co za
tym idzie – producenci nie mają obowiązku osobno wypisywać alergenów. Jednak do
nazwy produktu muszą dołączyć człon wskazujący na zawartość substancji mogących
uczulić. Tym sposobem na półkach w sklepach nie znajdziemy artykułów nazwanych
samym słowem „mąka”, a raczej sformułowaniem „mąka pszenna” czy „mąka żytnia”.
Zarówno pszenica, jak i żyto znajdują się w wykazie alergenów zatwierdzonym
przez Parlament Europejski i Radę UE.
Wartość odżywcza
Wspomniane
wcześniej rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE wprowadziło także obowiązek
podawania informacji o wartości odżywczej, który wszedł w życie z dniem 13
grudnia 2016 roku. – „Informacja, do
której zamieszczenia zobligowani są producenci to wartość energetyczna
przeliczona na kilokalorie (kcal) i kilodżule (kJ), a także ilość tłuszczu,
kwasów tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Poza wyżej
wymienionymi, obowiązkowymi elementami na etykiecie można umieścić dane dot. zawartości
takich składników jak np. błonnik pokarmowy czy witaminy i składniki mineralne.
Wszystkie wartości deklaruje się obowiązkowo w przeliczeniu na
100 g bądź 100 ml. Dobrowolnie można podać je również w przeliczeniu na 1 porcję.
W tabeli wartości odżywczych zamieszczona jest często także Referencyjna
Wartość Spożycia dla wszystkich deklarowanych wartości odżywczych, która ma
pomóc w oszacowaniu wartości żywieniowej produktu. RWS mówi nam jaki procent dziennej
Referencyjnej Wartości Spożycia danego składnika zaspokoi zjedzenie porcji danego
produktu” – tłumaczy Katarzyna Zadka, ekspert 7 edycji programu
edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, marki Winiary.
„Należy spożyć do…” a „Najlepiej spożyć przed…”
Robiąc
zakupy spożywcze, zawsze zwracajmy uwagę na to, jak długo wybrany przez nas
produkt będzie przydatny do spożycia. Jednak data zamieszczona na opakowaniu
może mieć dwa różne znaczenia, dlatego warto dokładniej przyjrzeć się, jaka
fraza widnieje na artykule. Napis „należy spożyć do…” określa się terminem
przydatności do spożycia. Jest on wykorzystywany w przypadku produktów
spożywczych, które szybko się psują, takich jak: mięso czy sery. Po upłynięciu daty
podanej na opakowaniu nie należy spożywać artykułu, ponieważ może to skutkować
problemami zdrowotnymi. Sformułowanie „Najlepiej spożyć przed…/ Najlepiej
spożyć przed końcem…” oznacza, że na produkcie podana została data minimalnej
trwałości – do tego czasu prawidłowo przechowywany produkt zachowuje pełnię
swoich właściwości. Upływ daty minimalnej trwałości nie oznacza, że
produkt jest niebezpieczny i że jego jakość jest znacznie gorsza, dlatego zanim
go wyrzucimy warto indywidualnie ocenić jego stan i jeśli nie budzi naszych
wątpliwości wykorzystać w kuchni. Dotyczy to
przede wszystkim produktów suchych, m.in. ryżu, kaszy czy makaronów.
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny
marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i
zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i
zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i
podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje
się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania
żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział
blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Program marki WINIARY jest częścią
strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować
wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu
i dbałości o zdrowie Konsumentów.
Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Rzecznik Praw Dziecka,
Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego,
Ośrodek Rozwoju Edukacji.
Kontakt dla mediów:
Edyta Piaszczyk, Kamila Nowak
zsiz@synertime.pl
506-510-787
pełna lista aktualności
|