Blue Monday nam niestraszny! Co jeść, by tryskać optymizmem?Za nami jeden z najbardziej depresyjnych dni w roku, czyli Blue Monday. Niestety złe samopoczucie dopada nas nieco częściej niż tylko w trzeci poniedziałek stycznia. Co zrobić, żeby tryskać optymizmem przez cały rok? Jaki wpływ na nastrój mają nasze nawyki żywieniowe? Co jeść, by uśmiech towarzyszył nam nawet w szary zimowy dzień?Już w 1971 roku badacze Fernstone i
Wurtman podejrzewali, że na nastrój człowieka wpływa nie tylko pogoda czy „stan
konta”, ale także wiele substancji zawartych w produktach spożywczych. Ich
teoria opierała się na stwierdzeniu, że spożywanie węglowodanów (glukozy) przekłada
się na równowagę aminokwasów w surowicy krwi, powodując podwyższenie stężenia
serotoniny – neuroprzekaźnika w mózgu. Serotonina zaś jest odpowiedzialna za jakość
snu, apetyt czy poprawę nastroju.
Mam apetyt na…
O wpływ na nastrój podejrzewa się
nie tylko glukozę, ale także aminokwasy (tryptofan), kwasy tłuszczowe Omega 3,
witaminy E, C, D, z grup B oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, selen,
cynk czy żelazo.
Badania naukowe potwierdzają, że
witaminy z grupy B bezpośrednio oddziałują na centralny układ nerwowy – łagodzą
objawy lękowe, mają również działanie przeciwdepresyjne i pośrednio wpływają na
zwiększenie odczuwania satysfakcji. Niedobory mogą z kolei przekładać się na nastrój
i w konsekwencji prowadzić do depresji. Gdzie zatem szukać witamin z grupy B?
Bogate w tiaminę (B1), są zboża, warzywa, ziemniaki oraz orzechy. Niacynę (B3),
znajdziemy w nasionach słonecznika, pełnych ziarnach zbóż, roślinach strączkowych,
rybach czy wątróbce, zaś kwas pantotenowy (B5), w wątróbce, jajach, otrębach,
pełnych ziarnach zbóż oraz płatkach owsianych. Z kolei banany, chude mięso
(drób), rośliny strączkowe to źródła pirydoksyny (B6). Kobalaminy (B12) szukajmy
tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie, wątróbce, owocach morza i jajach.
Kwasu foliowego dostarczy nam natomiast sałata, warzywa kapustne, natka
pietruszki, buraki, ogórki, rośliny strączkowe czy chleb pełnoziarnisty.
A gdzie znajdziemy pozostałe
antystresowe składniki? Witaminę E dostarczą oleje roślinne, witaminę C surowe
owoce i warzywa, a kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, witaminę D i selen ryby
oraz owoce morza.
Żelazo w walce ze zmęczeniem
Jesteś apatyczny, wiecznie
zmęczony i przygnębiony? Uwaga! Możesz cierpieć na niedobór żelaza. Zbyt niskie
stężenie tego pierwiastka w organizmie może prowadzić do niedotlenienia tkanek,
obniżenia zdolności do wysiłku fizycznego oraz zaburzeń rozwoju
psychomotorycznego i intelektualnego. Bogatym źródłem żelaza jest mięso,
podroby, rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty oraz wszystkie zielone
warzywa. Nie czekaj! Jedz na zdrowie i odzyskaj wigor!
Nasz towarzysz stres!
Magnez – to właśnie on jest
uważany za pierwiastek antystresowy. Dlaczego? Ponieważ posiada zdolność
regulacji wydzielania adrenaliny, czyli substancji zwiększającej odporność
człowieka na zbyt duże napięcie. Jak to działa? „Niedobory magnezu zwiększają naszą podatność na stres, ponieważ nasz
organizm mniej efektywnie hamuje wówczas wyrzut adrenaliny. I tu zaczyna się
błędne koło, ponieważ duże ilości adrenaliny we krwi prowadzą do większego
prawdopodobieństwa wystąpienia niedoborów w wyniku jego strat. Obok magnezu
warto pamiętać także o cynku, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu
nerwowego”– odpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj
smacznie i zdrowo” marki Winiary.
Codzienna gorączka i pęd
sprawiają, że zapominamy o najważniejszym – o naszym zdrowiu! W sytuacjach
stresowych może dochodzić do znacznego przyspieszenia przemian metabolicznych,
wzmożonej akcji serca, wzrostu ciśnienia krwi i przyspieszenia oddechu, a także
do zahamowania procesów trawiennych i motoryki przewodu pokarmowego. Tak silna aktywacja
organizmu wzmacnia stres oksydacyjny, który przyspiesza starzenie komórek i
zwiększa prawdopodobieństwo procesów nowotworowych.
„Żyj smacznie i zdrowo” to program
edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj
smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu
prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania
posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach
projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę
niemarnowania żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo”
wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Program marki WINIARY jest częścią
strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować
wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu i dbałości o zdrowie Konsumentów.
Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Rzecznik Praw Dziecka,
Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego,
Ośrodek Rozwoju Edukacji.
Kontakt dla mediów:
Edyta Piaszczyk, Kamila Nowak
zsiz@synertime.pl
506-510-787