Kiełbasy rodem z kresów na liście produktów tradycyjnychKiełbasa zabużańska rzemieślnicza i Kiełbasa kresowa dojrzewająca – to dwa kolejne specjały, które dołączyły do lubuskiej listy produktów tradycyjnych. Obecnie zawiera ona 61 pozycji. W kategorii produktów mięsnych jest na niej 11 wyrobów.
Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza jest w 70 proc. krojona
ręcznie z widocznymi kawałkami mięsa i słoniny. W dotyku jest dość miękka i
sprężysta, ale przy tym krucha. Ma wyraźny, mięsny smak z mocno wyczuwalnym
aromatem czosnku, majeranku i pieprzu.
Do wyrobu tej kiełbasy używa się mięsa wieprzowego bardzo
zróżnicowanego gatunkowo. Pojawiają się tutaj ścinki z szynki, karkówki,
warkocz schabowy, pachwina, boczek i słonina. Do tego dochodzą przyprawy - ręcznie
siekany czosnek, tłuczony pieprz, majeranek i sól kamienna.
Ponadto do wyrobu tej wędliny używa się kiszczonki, czyli
wywaru z gotowania salcesonu. Kiszczonka odparowuje w procesie wędzenia,
pozostawiając w produkcie swój esencjonalny aromat. Sposób wytwarzania kiełbasy
czyni z niej produkt trwały i łatwy w przechowywaniu.
Kiełbasa kresowa dojrzewająca jest robiona z grubo krojonego
mięsa i tłuszczu, widać w niej ziarna zielonego pieprzu. Ma ciemnoczerwony i
brązowy kolor, miejscami z białym nalotem pleśniowym.
Kiełbasa ta ma wyraźny mięsny smak z lekko wyczuwalną nutą
fermentacji o intensywnym paprykowym, pikantnym posmaku. Do wyrobu kiełbasy
kresowej używa się głównie łopatki, szynki, boczku oraz podgardla. Produkt jest
trwały i może być przechowywany w temperaturze pokojowej.
System ochrony produktów
regionalnych i tradycyjnych w UE regulowany jest Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada
2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych
i środków spożywczych (Dz. U.
z 2015 r., poz. 678, ze zm.). Rozporządzenie to zastąpiło wcześniej
obowiązujące w tym zakresie rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 oraz nr
509/2006. Wdrożenie rozporządzenia 1151/2012 pozwoliło na ujednolicenie kwestii
związanych z ochroną nazw produktów rolnych i środków spożywczych.
Źródło: PAP, biznes.onet.pl, MRiRW
pełna lista aktualności
|