Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kiełbasy rodem z kresów na liście produktów tradycyjnych
Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza i Kiełbasa kresowa dojrzewająca – to dwa kolejne specjały, które dołączyły do lubuskiej listy produktów tradycyjnych. Obecnie zawiera ona 61 pozycji. W kategorii produktów mięsnych jest na niej 11 wyrobów.

Kiełbasa zabużańska rzemieślnicza jest w 70 proc. krojona ręcznie z widocznymi kawałkami mięsa i słoniny. W dotyku jest dość miękka i sprężysta, ale przy tym krucha. Ma wyraźny, mięsny smak z mocno wyczuwalnym aromatem czosnku, majeranku i pieprzu.


Do wyrobu tej kiełbasy używa się mięsa wieprzowego bardzo zróżnicowanego gatunkowo. Pojawiają się tutaj ścinki z szynki, karkówki, warkocz schabowy, pachwina, boczek i słonina. Do tego dochodzą przyprawy - ręcznie siekany czosnek, tłuczony pieprz, majeranek i sól kamienna.


Ponadto do wyrobu tej wędliny używa się kiszczonki, czyli wywaru z gotowania salcesonu. Kiszczonka odparowuje w procesie wędzenia, pozostawiając w produkcie swój esencjonalny aromat. Sposób wytwarzania kiełbasy czyni z niej produkt trwały i łatwy w przechowywaniu.


Kiełbasa kresowa dojrzewająca jest robiona z grubo krojonego mięsa i tłuszczu, widać w niej ziarna zielonego pieprzu. Ma ciemnoczerwony i brązowy kolor, miejscami z białym nalotem pleśniowym.


Kiełbasa ta ma wyraźny mięsny smak z lekko wyczuwalną nutą fermentacji o intensywnym paprykowym, pikantnym posmaku. Do wyrobu kiełbasy kresowej używa się głównie łopatki, szynki, boczku oraz podgardla. Produkt jest trwały i może być przechowywany w temperaturze pokojowej.


System ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych w UE regulowany jest Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 678, ze zm.). Rozporządzenie to zastąpiło wcześniej obowiązujące w tym zakresie rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 oraz nr 509/2006. Wdrożenie rozporządzenia 1151/2012 pozwoliło na ujednolicenie kwestii związanych z ochroną nazw produktów rolnych i środków spożywczych.


Źródło: PAP, biznes.onet.pl, MRiRW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij