Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Minister rolnictwa: będzie jedna inspekcja badająca żywność
Projekty ustaw dot. połączenia inspekcji nadzorujących bezpieczeństwo i jakość żywności w jedną instytucję trafią pod obrady rządu na przełomie roku - poinformował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Minister zdrowia nadal przeciwny jest włączeniu inspekcji sanitarnej do nowej struktury.

Jak mówił minister podczas konferencji w Senacie dotyczącej konsolidacji służb nadzorujących żywność, resort rolnictwa przygotowuje dwa projekty w tej sprawie. Jeden to ustawa o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, a drugi - wprowadzający te przepisy.


Projekty, które przyjmie pod koniec grudnia lub w pierwszych dniach stycznia Rada Ministrów, zostaną przekazane do Sejmu i w parlamencie powinny być uchwalone do marca 2017 r. Od 1 marca ma być powołany pełnomocnik ds. konsolidacji inspekcji. Nowa inspekcja rozpocznie działalność od 1 stycznia 2018 r. - poinformował Jurgiel.


Najważniejszym celem zakładanej przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności w naszym kraju jest stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, "od pola do stołu" - tłumaczył szef resortu rolnictwa.


Zakłada się, że działające obecnie inspekcje zostaną połączone w jedną - Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Chodzi o: Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcję Handlową (IH) oraz Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS). Przy czym te dwie ostatnie połączone będą w części, w jakiej sprawują nadzór nad bezpieczeństwem żywności.


Szef Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) Marek Posobkiewicz zabierając głos w imieniu ministra zdrowia powiedział, że minister jest nadal przeciwny włączeniu PIS do nowo tworzonej instytucji.


Zaznaczył, że produkcja żywności rodzi różne zagrożenia i wymaga stałej kontroli. Jednak sposób kontrolowania bezpieczeństwa żywności może być różny. W UE są kraje, gdzie jest jedna inspekcja, ale są i takie, gdzie jest ich kilka - zauważył. Podkreślił, że UE nie narzuca sposobu kontroli żywności. Dodał, że Państwowa Inspekcja Sanitarna podległa ministrowi zdrowia; została powołana m.in. do sprawowania nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia.


Posobkiewicz zauważył, że minister zdrowia przedstawił już w lipcu br. swoje stanowisko w tej sprawie. "Minister zdrowia zaprezentował stanowisko i do tej pory zdania nie zmienił, iż oba projekty ustaw budzą duże wątpliwości z uwagi na fakt, że zakładają odebranie ministrowi zdrowia koordynacji w zakresie bezpieczeństwa żywności, a także rozbicie struktur Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zmniejszenie jej uprawnień w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister wyraził swoje negatywne stanowisko" - poinformował.


Zaznaczył, że oczywiście należy rozwijać merytoryczną współpracę. "Do tego celu wydaje się niezbędne doprecyzowanie zakresu i egzekwowania przestrzegania w praktyce wyraźnego podziału kompetencji między poszczególnymi inspekcjami" - stwierdził.


Wiceminister rolnictwa Ewa Lech poinformowała, że projekty dotyczące nadzoru nad bezpieczeństwem żywności zostały poddane szerokim konsultacjom. "Jest wiele uwag i obecnie w resorcie trwają prace nad zmianą tych projektów" - powiedziała. Zapewniła, że nowe projekty przed wysłaniem ich do rządu trafią do konsultacji międzyresortowych.


Źródło: biznes.onet.pl, PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij