UE wprowadza elektroniczny system certyfikacji produktów ekologicznychOd przyszłego roku wszystkie produkty ekologiczne, m.in. kawa, ryż czy owoce, przywożone do Unii Europejskiej z krajów trzecich podlegać będą nowemu systemowi elektronicznej certyfikacji.
Nowy elektroniczny system certyfikacji pozwoli lepiej
prześledzić trasę importowanej do Unii ekologicznej żywności i napojów oraz
zapewnić, że wszystkie produkty trafiające na unijny rynek posiadają
odpowiednie zezwolenia. Będzie to gwarancją, że produkty są bezpieczne do
spożycia, pakowane, przetwarzane i transportowane w higieniczny sposób oraz że
faktycznie pochodzą z upraw organicznych.
Urzędnicy spodziewają się również, że nowe przepisy
uproszczą procedury administracyjne dotyczące importu żywności ekologicznej do
UE, a także umożliwią prowadzenie jasnych statystyk dotyczących przywożonych
towarów i uniemożliwią nadużycia w tym zakresie.
W praktyce opracowany przez Komisję Europejską elektroniczny
system certyfikacji przywożonych produktów ekologicznych zostanie włączony do
istniejącego już, skomputeryzowanego systemu weterynaryjnego (TRACES). TRACES
jest dostępny 24 godziny na dobę i pozwala przedsiębiorcom, przewoźnikom oraz
urzędnikom monitorować trasę ich dostaw.
"Modernizacja dotychczasowego systemu nie tylko
znacząco ułatwi pracę producentom oraz importerom żywności i napojów
ekologicznych, ale wzmocni także zaufanie konsumentów co do jakości tych
produktów" – oświadczył komisarz UE ds. rolnictwa i rozwoju obszarów
wiejskich Phil Hogan.
Jak dotąd UE brakowało jednolitych przepisów dotyczących
kontroli produktów ekologicznych trafiających na wspólnotowy rynek. Ich przywóz
był co prawda regulowany zapisami rozporządzenia z 2008 r., ale w
rzeczywistości w poszczególnych państwach członkowskich istniały różne praktyki
w odniesieniu do sprawdzania przesyłek produktów ekologicznych przed ich
dopuszczeniem do obrotu w UE.
Także instytucje certyfikujące i kontrolujące dane produkty
stosowały różne wytyczne, jeśli chodzi o klasyfikację przywożonych towarów.
Nowe przepisy mają zapewnić, że procedury we wszystkich państwach członkowskich
będą jednakowe.
Dzisiaj ekologiczna żywność jest jednym z najprężniej
rozwijających się sektorów rolnictwa. W ostatnim dziesięcioleciu obszar upraw
ekologicznych w UE zwiększa się średnio o 400 tys. ha rocznie. Głównie w wyniku
oczekiwań europejskich konsumentów, którzy coraz chętniej kupują żywność
produkowaną ekologicznie. Nie wszystkie produkty rynek unijny jest jednak w
stanie wyprodukować sam, dlatego musi opierać się na imporcie. Do UE trafiają
więc m.in. kawa z Brazylii, owoce kiwi z Nowej Zelandii, ryż z Tajlandii,
kokosy z Peru czy ananasy z Ugandy. UE ma także podpisane stałe umowy na import
i eksport żywności z krajami, w których system produkcji ekologicznej i
kontroli towarów odpowiada systemowi unijnemu, czyli m.in. z Argentyną,
Australią, Kanadą, Japonią, Szwajcarią i Stanami Zjednoczonymi.
Nowe przepisy wejdą w życie za 6 miesięcy, czyli w kwietniu 2017
r. "Przez kolejne sześć miesięcy obowiązywał będzie okres przejściowy,
kiedy honorowane będą zarówno elektroniczne, jak i papierowe certyfikaty. Ale
już od października przyszłego roku UE przejdzie całkowicie na system
elektroniczny" - powiedział jeden z unijnych urzędników.
Źródło: PAP, biznes.onet.pl
pełna lista aktualności
|