Komentarze PFPZ ZP do Systemu Kategoryzacji Środków SpożywczychW chwili obecnej w ramach Komisji Europejskiej trwają prace nad Systemem Kategoryzacji Środków Spożywczych.
Zgodnie z założeniami Komisji Europejskiej, system kategoryzacji powinien zostać ustanowiony w 3 kwartale 2010 r.System Kategoryzacji Środków Spożywczych jest opracowywany w celu utworzenia załącznika nr II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności. Załącznik będzie zawierał wspólnotowy wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania. Wykaz ten będzie przygotowany w oparciu o kategorie środków spożywczych, do których będą dopuszczone poszczególne substancje dodatkowe.
PFPŻ ZP przekazała wstępne uwagi do dokumentów zawierających propozycję podziału środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego na kategorie i subkategorie. Trwają również prace zmierzające do wypracowania uwag przemysłu dotyczących pozostałych grup produktów żywnościowych.
pełna lista aktualności
|