Edukacja jako skuteczne narzędzie polityki prozdrowotnej„Wszelkie działania, które będą podejmowane w zakresie Zdrowia publicznego, powinny być prowadzone na zasadzie partnerstwa i współpracy szerokiego grona stron zainteresowanych – w tym administracji publicznej, środowisk naukowych, społeczeństwa obywatelskiego oraz sektora prywatnego – zgodnie z rekomendacjami Komisji Europejskiej oraz Europejskiej Platformy ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia” – powiedział Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP w trakcie debaty „Edukacja jako skuteczne narzędzie polityki prozdrowotnej”.Panel „Edukacja jako skuteczne
narzędzie polityki prozdrowotnej” odbył się w dniu 29 września 2016 r. w ramach
I Kongresu Zdrowia Pracodawców RP. W dyskusji wzięli udział:
-
Magdalena
Olszanecka – Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością,
- Olesia
Frączek, wiceprezes Federacji Konsumentów,
- Krystyna
Gutkowska, Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW,
- Marek
Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny,
- Maciej
Zdziarski, prezes Instytutu Łukasiewicza,
- Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP.
Zmiany trybu życia polskiego
społeczeństwa mają niewątpliwy wpływ na powstawanie wielu niekorzystnych
zjawisk w obszarze zdrowia publicznego. Nadużywanie alkoholu, niewłaściwe nawyki żywieniowe czy
niewystarczająca aktywność fizyczna to tylko niektóre z czynników, składających
się m.in. na wzrastający odsetek nadwagi i otyłości oraz związanych z nimi
przewlekłych chorób niezakaźnych.
W związku z powyższym uczestnicy
Panelu jednogłośnie opowiedzieli się za potrzebą prowadzenia edukacji
konsumentów w zakresie zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety, która jest
niezbędnym elementem promocji zdrowia. Kluczowe postulaty obejmowały następujące
punkty:
-
Edukacja
prozdrowotna powinna być prowadzona długofalowo i obejmować jak największe
grupy społeczne. W szczególności działania w tym zakresie powinny być
kierowane do szczególnie wrażliwych grup konsumentów tj. dzieci, młodzieży i
osób starszych;
- Dla
skuteczności edukacji prozdrowotnej niezbędne jest prowadzenie działań na
zasadzie zintegrowanego, holistycznego podejścia uwzględniającego
podejmowanie aktywności w wielu obszarach – np. edukacja dzieci i młodzieży w
ramach programu nauczania, edukacja w placówkach szkolnych skierowana do
środowiska szkolnego (w tym nauczyciele, pedagodzy, osoby zajmujące się
żywieniem zbiorowym), edukacja pracowników w miejscu pracy, edukacja pacjentów
poprzez służbę zdrowia i ekspertów z zakresu zdrowia publicznego i inne;
- Kluczem
do efektywności prowadzenia prozdrowotnych działań edukacyjnych jest zaangażowanie
szerokiego grona stron zainteresowanych reprezentujących zarówno środowisko
naukowe, administrację publiczną, społeczeństwo obywatelskie, jak i sektor prywatny.
Tego typu podejście, bazujące na partnerstwie publiczno-prywatnym jest również
rekomendowane na poziomie Unii Europejskiej – zarówno przez Komisję Europejską,
jak i Europejską Platformę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia.
- Realizowany
na zasadzie społecznej odpowiedzialności aktywny, podmiotowy udział sfery
biznesu w działania prozdrowotne może skutecznie wspierać zarówno programy
edukacyjne, jak również aktywnie wspierać konsumentów w zakresie stosowania w
praktyce zasad zdrowego stylu życia, jednocześnie przyczyniając się do
zapewnienia prozdrowotnego wpływu środowiska na zachowanie jednostki.
Niezbędnym elementem edukacji prozdrowotnej jest bowiem jednoczesne ułatwianie
konsumentom dostępu do wiedzy żywieniowej np. poprzez łatwe do zrozumienia
systemy znakowania żywności (RWS) oraz odpowiedzialną komunikację marketingową.
Tego typu działania stanowią naturalne uzupełnienie wiedzy, jaką zdobywają
konsumenci w procesie szerokiej edukacji społecznej. W tym kontekście, rola
sektora prywatnego jest nie do przecenienia.
- Przemysł
spożywczy, powinien być wspierany w podejmowaniu inicjatyw z zakresu edukacji
konsumentów, znakowania (system RWS), odpowiedzialnego marketingu oraz działań
reformulacyjnych. Wsparcie to powinno polegać m.in. na promowaniu rozwiązań
samoregulacyjnych i/lub koregulacyjnych (współregulacyjnych). Tego typu
rozwiązania stanowią bowiem efektywną i lepiej dopasowaną do faktycznych
potrzeb (zarówno konsumentów, jak i przedsiębiorców) alternatywę dla
tradycyjnych uregulowań.
- Przy
prowadzeniu działań należy mieć na względzie, że nie powinny one zawierać
elementów mogących ograniczać prawo jednostki do swobodnego wyboru stylu życia
i sposobu odżywiania.
PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|