Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Projekt ustawy dotyczący znakowania żywności skierowany do podkomisji
Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją "produkt polski”. Taka zmianę zakłada rządowy projekt nowelizacji ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych, który mimo poparcia wszystkich klubów został skierowany do prac w podkomisji.

Obecnie przepisy nie regulują sprawy znakowania żywności informacją o kraju pochodzenia. W przypadku większości produktów spożywczych stosuje się ogólne, unijne przepisy w tym zakresie, zgodnie z którymi obowiązek podawania takiej informacji wskazany jest tylko w przypadku, gdy jej brak w istotnym stopniu mógł wprowadzać w błąd konsumenta co do źródeł pochodzenia - poinformował wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki podczas pierwszego czytania projektu na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa.

 

Jednocześnie KE wprowadziła obowiązek znakowania informacją o kraju pochodzenia niektórych produktów - dotyczy to mięsa nieprzetworzonego, owoców, warzyw. Natomiast proponowana nowelizacja ustawy wprowadza dobrowolne oznakowanie środków spożywczych informacją "produkt polski", wraz z określeniem wzoru takiego znaku - zaznaczył wiceminister.

 

W projekcie proponuje się, aby za polski produkt uważać tylko taki, który został wytworzony z surowców pochodzących z polskich upraw czy hodowli, a w produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników w ilości najwyżej 25 proc. masy produktu ostatecznego.

 

Dodał, że tego typu rozwiązania wprowadziły już niektóre kraje UE, jako pierwsza w 2012 r. Słowacja, wprowadzają je Francja i Włochy.

 

Posłowie pozytywnie wyrażali się o zaproponowanym przez rząd projekcie. Jednak mniej optymistyczna jest branża mięsna. Prezes Unii Producentów i Przedsiębiorców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) Wiesław Różański zaproponował, żeby przewidzieć w ustawie prolongatę przepisów ze względu na niski stan pogłowia trzody. Poparł go prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki, wskazując na konieczność rozwoju polskiej hodowli bydła.

 

Posłowie jednak mówili, że to właśnie dzięki znakowaniu będą promowani Polscy producenci, którym obecnie trudno jest sprzedać własne tuczniki.

 

Bogucki zapewnił posłów, że w projekcie są instrumenty, które pozwolą na skuteczną kontrolę używania oznaczenia "polski produkt".


Na etapie konsultacji społecznych szereg wątpliwości interpretacyjnych i zastrzeżeń do treści projektu ustawy zgłosiła Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.

 

W celu doprecyzowanie przepisów powołano podkomisję. Planowany termin wejścia w życie nowej regulacji to 1 stycznia 2017r.

 

PFPZ/pap/ksem 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij