Interwencyjny skup świń bez problemówNie będzie problemów z interwencyjnym skupem świń w związku z występowaniem ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF). To zapewnienie ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela, który dodał, że pieniądze na przetwórstwo mięsa są zapewnione.Minister był pytany przez dziennikarzy w Sejmie m.in. o
protesty rolników, którzy domagają się skupu świń ze stref wyznaczonych wokół
wykrytych ognisk ASF.
"Mamy środki
finansowe na przetwórstwo, są uruchomione zakłady, są ciągle prowadzone w tym
zakresie rozmowy, decyzje są w tych dniach podejmowane, szczegółowo nad tym
pracuje pełnomocnik rządu" - powiedział Krzysztof Jurgiel.
Minister rolnictwa przypomniał, że rząd powołał
pełnomocnika ds. zwalczania skutków ASF, który - jak wskazał - "jest
najbardziej kompetentny do odpowiadania na bieżąco".
"Zapewniam, że problemów nie będzie, na wszystko
mamy przeznaczone (...) środki. Są pewne procedury, które wynikają z tego, że
np. środki UE trzeba skonsultować, trzeba notyfikować programy, pewnych rzeczy
nie da się przeskoczyć, ale problem na pewno będzie w tym obszarze
rozwiązany" - powiedział minister rolnictwa.
We wtorek rolnicy zorganizowali protest na drodze
krajowej nr 2 w Lubelskiem, prowadzącej do przejścia granicznego z Białorusią w
Terespolu. Domagają się od rządu skupu zdrowych świń ze stref wyznaczonych
wokół wykrytych ognisk ASF.
O trudnej sytuacji hodowców świń w powiecie bialskim
mówili też rolnicy na spotkaniu z liderami PSL w piątek w Leśnej Podlaskiej. W
gminie tej - w miejscowości Droblin - wykryto cztery ogniska ASF, głównie w
niewielkich hodowlach. Chore zwierzęta zostały uśpione, ale wokół tych
gospodarstw wyznaczona została strefa zapowietrzona, z terenu której hodowcom
nie wolno swobodnie wywozić żywca i sprzedawać wieprzowiny.
Wykup trzody ze stref zagrożonych i przetworzenie tego
mięsa na konserwy, które mają być wykupione od zakładów mięsnych przez
jednostki finansów publicznych przewiduje specustawa, uchwalona w połowie
września przez Sejm. Zgodnie z nią każda zakupiona świnia zostanie przebadana,
a mięso - zanim trafi do handlu - będzie przetworzone w temperaturze powyżej
120 stopni.
Ma to umożliwić legalną sprzedaż tuczników do zakładów
zatwierdzonych przez powiatowego lekarza weterynarii, a rolnicy mają otrzymać
co najmniej średnią rynkową cenę z ich regionu. Zakłady, które podejmą się
produkcji konserw z mięsa świń pochodzących ze stref z ograniczeniami, będą
miały zagwarantowany ich wykup przez instytucje z sektora finansów publicznych.
Sejm w trybie nadzwyczajnym uchwalił też drugą specustawę
dot. ASF, która zakłada, że powiatowi lekarze weterynarii będą mogli nakazać:
sanitarny odstrzał dzików; ubój trzody chlewnej za odszkodowaniem;
przestrzeganie zasad bioasekuracji.
Specustawa wprowadza też obowiązek rejestracji świń w
ciągu 30 dni, każda zmiana miejsca pobytu zwierzęcia będzie musiała być
zgłoszona w ciągu siedmiu dni, natomiast w okresie, kiedy występuje choroba
zakaźna i gospodarstwo znajduje się na terenie wyznaczonych stref, rolnik
będzie miał obowiązek zgłaszania wszystkich przemieszczeń, sprzedaży, upadków
zwierząt - w ciągu 24 godzin.
PFPZ/pap/ksem
pełna lista aktualności
|