W sierpniu żywność na świecie znów podrożałaPo lipcowym spadku, w sierpniu podrożały artykuły mleczarskie, oleje i cukier - podaje Polska Agencja Prasowa. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o prawie 7 procent. Jest to najwyższy poziom od 15 miesięcy.W sierpniu mocno straciły zboża, najwięcej zyskały zaś
produkty z mleka. Indeks zbóż spadł o 3 proc. i był znacznie niższy niż przed
rokiem. Powodem była duża podaż pszenicy i kukurydzy m.in. na skutek bardziej
korzystnych niż wcześniej zakładano warunków pogodowych do produkcji w
kluczowych regionach USA.
Ceny pszenicy także spadały m.in. z powodu wysokich zbiorów na półkuli
północnej. Globalne ceny ryżu również zmniejszyły się w stosunku do ich poziomu
z lipca. Wpływ na to miał ograniczony popyt w połączeniu z perspektywami dużej
dostępności w związku ze zbliżającymi się zbiorami.
Ceny artykułów mleczarskich wzrosły aż o 8,6 proc., drożał cały asortyment,
najwięcej sery, masło i mleko w proszku, z powodu mniejszej produkcji w UE,
mniejszej podaż z Oceanii i dzięki rosnącemu popytowi w Chinach.
Indeks mięsa - wzrósł o 0,3 proc., podrożały wszystkie gatunki mięsa z
wyjątkiem wołowiny. Przyczyną są ograniczone dostawy wieprzowiny w UE i mięsa
owczego w Oceanii. Z kolei ceny drobiu zwyżkują na skutek wzmożonego popytu na
to mięso z krajów azjatyckich. Tymczasem ożywienie produkcji mięsa wołowego w
USA ograniczyło zamówienia na dostawy zewnętrzne, co przyczyniło się do spadku
globalnych cen tego rodzaju mięsa.
Indeks olejów zyskał 7,4 proc. ze względu na mocy wzrost ceny oleju palmowego z
powodu mniejszej produkcji w Malezji i niewystarczające globalne zapasy.
Zbiegło się to ze wzrostem popytu na ten olej generowanym przez Chiny, Indie
oraz Unię.
Indeks cukru FAO wzrósł w sierpniu o 2,5 proc. do 285,6 punktów. Rok do roku
indeks jest wyższy o 75,1 proc. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się
deficytem, przemawia za podwyżkami. Indeks jest obecnie najwyższy od
października 2012 roku. Według ekspertów odzwierciedla on przede wszystkim
dalsze umacnianie się waluty brazylijskiej w stosunku do amerykańskiego
dolara.
Silniejszy real przyczynia się do ograniczania eksportu cukru z Brazylii, gdyż
producenci bardziej preferują przetwarzanie trzciny cukrowej na etanol i
lokalną sprzedaż.
PFPZ/pap/ksem/
pełna lista aktualności
|