Opublikowane rozporządzenie dotyczące sprzedaży żywności w placówkach oświatyW dniu 1 sierpnia br. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu
oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci
i młodzieży w tych jednostkach.Przepis ten określa: - grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty,
- środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
Zgodnie z paragrafem 2 rozporządzenia, produkty stosowane w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
Nowy przepis wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r. w odniesieniu do sprzedaży produktów, m.in. w sklepikach szkolnych. Natomiast w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży przewidziano krótki okres przejściowy, czyli do dnia 31 grudnia 2016 r. w ramach żywienia zbiorowego dzieci i
młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków
spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze
określone w dotychczasowym rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26
sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do
sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz
wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256).
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|