Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Stanowisko OIE w sprawie bezpieczeństwa międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworami


Paryż, 28 kwietnia 2009 roku – Z uwagi na przypadki zachorowań ludzi, powiązane z wirusem A/H1N1, określane jako świńska grypa, Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) pragnie przedstawić dalsze wyjaśnienia z perspektywy zdrowia zwierząt, w szczególności w aspekcie międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworami. Ponadto, w miarę rozwoju sytuacji, OIE będzie odpowiadać na nowe doniesienia.

Dostępne informacje, nie wskazują obecnie, iż pojawienie się choroby w Stanach Zjednoczonych i Meksyku poprzedzone było wybuchem świńskiej grypy.

W ciągu najbliższych kilku dni, przeprowadzane badani naukowe, powinny potwierdzić czy wirus przenoszony pomiędzy ludźmi może zakażać różne gatunki zwierzęta: świnie, drób i konie.

Błędem jest nazywanie wirusa „świńską grypą”. Przenoszony wirus zawiera genetyczne komponenty pochodzące od ludzi, ptactwa oraz świń. OIE proponuje aby określać nowy wirus mianem „Grypa Północno-Amerykańska”, stosując taką samą nomenklaturę jak w przypadku Grypy Azjatyckiej i Grypy Hiszpańskiej (tzw. Hiszpanki).

Z uwagi na fakt, iż na terenach gdzie pojawiły się zachorowania ludzi, nie odkryto przypadku zakażenia zwierząt, nie ma powodu wprowadzania specjalnych środków zapobiegawczych w obszarze międzynarodowego handlu wieprzowiną i jej przetworami oraz podawania do wiadomości, że konsumpcja produktów wieprzowych wiąże się z ryzykiem zakażenia.

(www.oie.int)

Szczegółowych informacji udziela Witold Choiński, Prezes Związku "Polskie Mięso"  - tel. kom. 602 638 965


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij