Ministerstwo Rozwoju zaprasza do konsultacji projektu Strategii na rzecz Odpowiedzialnego RozwojuNajważniejszy dokument wskazujący kierunki rozwoju Polski w perspektywie średniookresowej jest rozwinięciem Planu na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju przyjętego 16/02/16 przez Radę Ministrów. Wśród projektów kluczowych przewidzianych do przygotowania i realizacji do roku 2020 wymieniane są m.in.: Polski Narodowy Holding Spożywczy, Platforma żywnościowa i Polska Akademia Spożywcza.Ministerstwo Rozwoju we
współpracy z innymi resortami, przygotowało projekt Strategii na rzecz
Odpowiedzialnego Rozwoju – najważniejszego dokumentu wskazującego kierunki
rozwoju Polski w perspektywie średniookresowej. Ministerstwo Rozwoju podaje, że
wiodąca w niej jest zasada zrównoważonego rozwoju całego kraju w wymiarze
gospodarczym, społecznym, środowiskowym i terytorialnym oraz założenie, że z
efektów Strategii skorzystają wszyscy obywatele.
Strategia określa nowy model
rozwoju – suwerenną wizję strategiczną, zasady, cele i priorytety rozwoju kraju
w wymiarze gospodarczym, społecznym i przestrzennym w perspektywie roku
2020 i 2030. Ze względu na swoją rolę i przypisane jej zadania Strategia
stanowi instrument elastycznego zarządzania głównymi procesami rozwojowymi w
kraju. Wskazuje cele i niezbędne działania, instrumenty realizacyjne i kluczowe
projekty zapewniające jej wdrożenie. Ustala również system koordynacji i
realizacji, wyznaczając role poszczególnym podmiotom publicznym oraz sposoby
współpracy ze światem biznesu, nauki i społeczeństwem.
W zakresie przemysłu spożywczego
kierunki interwencji Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju zakładają
m.in. reformę otoczenia instytucjonalnego oraz zwiększenie konkurencyjności
gospodarstw rolnych oraz producentów rolno-spożywczych. Wśród projektów
kluczowych przewidzianych do przygotowania i realizacji do roku 2020 wymienia
się następujące kwestie:
- Państwowa Inspekcja
Bezpieczeństwa Żywności – konsolidacja istniejących instytucji działających w
ramach rozproszonego systemu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w jeden
podmiot. Konsolidacja podmiotów w ramach PIBŻ pozwoli na zwiększenie
efektywności nadzoru w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, „od pola do
stołu”.
- Polski Narodowy
Holding Spożywczy - budowa wydajnego zaplecza spedycyjno-magazynowego wraz z
odpowiednimi strukturami instytucjonalnymi. Konsolidacja podmiotów branży
spożywczej w ramach jednego podmiotu zwiększy możliwości eksportowe polskich
producentów rolno-spożywczych.
- Platforma
żywnościowa – uruchomienie przez MRiRW oraz Grupę Kapitałową GPW elektronicznej
platformy sprzedażowej (typu OTC). Wykorzystanie rozwiązań rynku finansowego
ułatwi tworzenie dużych, jednorodnych partii towaru, które mogą być podstawą
dla dużych transakcji handlowych. Nastąpi koncentracja podaży krajowych towarów
rolno-spożywczych co umożliwi skokowe zwiększenie eksportu na rynek UE oraz wybrane
rynki perspektywiczne pozaeuropejskie.
- Polska Akademia
Spożywcza - odpowiednie dostosowanie oferty produktowej do potrzeb
społeczeństwa, jak również promocja zasad zdrowego żywienia. Celem projektu
jest budowa ośrodka, który będzie stymulował w krajowym rolnictwie i przemyśle
rolno-spożywczym innowacyjność produktową ukierunkowaną na zaspokojenie potrzeb
wynikających z procesów demograficznych i konieczności zapobiegania chorobom
cywilizacyjnym.
Ponadto, w celu zwiększenia
umiędzynarodowienia polskiej gospodarki projekt zakłada wzmocnienie
rozpoznawalności polskich produktów oraz Marki Polskiej Gospodarki, a w celu
zwiększenia innowacyjności polskich przedsiębiorstw na rynku krajowym i rynkach
zagranicznych Strategia przewiduje m.in. przyjęcie „Konstytucji dla biznesu”.
Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP zauważa, iż
„Pomysł utworzenia Polskiego Holdingu Spożywczego w oparciu o spółki z udziałem
skarbu Państwa, teoretycznie ma sens ekonomiczny poprzez wykorzystanie efektu
skali przy jednoczesnym obniżeniu kosztów zarządzania i marketingu. Trudno
jednak ocenić efektywność takiego holdingu, jeżeli w skład jego portfolio
oprócz surowców rolnych typu cukier, zboża, będą wchodziły również produkty
przetworzone. Oznacza to bowiem, że holding stanie się kolejną firmą
konkurującą z firmami, które już są na rynku. Korzystając z uprzywilejowanej
pozycji spółki państwowej może osiągnąć przewagi konkurencyjne niedostępne dla
polskich prywatnych firm przetwórczych”.
Jednocześnie A. Gantner ocenia, że
dobrym pomysłem wydaje się utworzenie sprzedażowej platformy
żywnościowej, która w swym założeniu ma tworzyć duże strumienie surowców i
produktów spożywczych, o ile jej działanie będzie oparte na systemach jakości.
Wraca jednak uwagę, że w Niemczech, Francji, czy też Holandii, prawie cały
handel surowcami rolnymi odbywa się poprzez nowoczesne spółdzielcze giełdy
rolne, jednak nie są one instytucjami państwowymi, ale spółdzielniami, gdzie
właścicielami są sami producenci rolni. Rola takich giełd wykracza daleko poza
sam obrót towarowy. Giełdy oferują swoim członkom system ubezpieczeń, kredytów
oraz zaawansowane systemy logistyczne. Dzięki temu znacząco obniżone zostają
koszty na poziomie pojedynczego gospodarstwa rolnego.
Ponadto dyrektor generalny PFPŻ ZP zauważa, że „Tworzenie
dodatkowej instytucji zajmującej się badaniami i rozwojem na rzecz gospodarki
żywnościowej, w sytuacji, gdy w Polsce mamy kilka bardzo silnych ośrodków
naukowo badawczych oraz kilka instytutów naukowych, z nowoczesnym zapleczem
technicznym i wykfalifikowaną kadrą, wydaje się nie mieć uzasadnienia”.
Rozsądniejszym i tańszym pomysłem byłoby stworzenie lepszych niż do tej pory
warunków do współpracy pomiędzy producentami i przetwórcami żywności, a
ośrodkami naukowymi. Większa koordynacja działań, rozdziału funduszy oraz
większe niż do tej pory położenie nacisku na tzw. rozwiązania gotowe do użycia,
z pewnością mogą przynieść większe korzyści niż kolejna instytucja.
Konsultacje potrwają do końca
września 2016 r., a w październiku planowane jest przyjęcie ostatecznej wersji
Strategii przez rząd.
PFPŻ ZP, MR
pełna lista aktualności
|