Unijne rozporządzenie w sprawie nowej żywności – ulotka informacyjnaRozporządzenie w sprawie nowej żywności (nr 2283/2015) zostało przyjęte przez Parlament Europejski i Radę w dniu 25 listopada 2015 roku i zacznie w pełni obowiązywać od 1 stycznia 2018 roku.
W związku z powyższym Dyrekcja Generalna ds.
Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej, zleciła
przygotowanie ulotki informacyjnej, która zawiera podsumowanie dotychczasowych
prac w powyższym zakresie oraz opis zmian w procedurze udzielania zezwoleń na
nową żywność, a także wpływu nowych przepisów na branżę rolno-spożywczą w
Europie.
Ulotka w języku
polskim jest dostępna pod linkiem zamieszczonym poniżej:
Ulotka
informacyjna – nowa żywność
Warto zaznaczyć, że nowa żywność to żywność i jej
składniki, które nie były spożywane w Unii Europejskiej na znaczną skalę przed
15 maja 1997 roku tj. przed wejściem w życie pierwszych unijnych przepisów
dotyczących tej tematyki (rozporządzenie nr 258/97). Zalicza się do niej np.
nowe źródła składników odżywczych takie jak olej z mikroalg bogaty w kwas
dokozaheksaenowy czy ekstrakty z roślin-białka roślinne. Nowa żywność to
również żywność nowo opracowana, innowacyjna, wyprodukowana za pomocą nowych
technologii czy procesów produkcyjnych, a także żywność tradycyjnie spożywana
poza UE np. popularne ostatnio w Polsce nasiona chia.
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|