Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nestlé partnerem w międzynarodowym programie przeciw marnowaniu żywności
Marnowanie żywności jest plagą współczesnego świata – szacuje się, że aż jedna trzecia żywności produkowanej globalnie ląduje na śmietniku. By walczyć z tym problemem, powołano właśnie międzynarodowy program ramowy, w którym udział bierze Nestlé jako wiodący, światowy producent żywności. Pierwszym krokiem partnerstwa firm i organizacji przeciw marnowaniu żywności jest ustanowienie międzynarodowych standardów do mierzenia strat żywności.

Szacunki dotyczące strat żywności są zatrważające – aż jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana. Zjawisko to generuje niebagatelne koszty dla gospodarki, a straty z tytułu marnowania żywności to nawet 940 mld dolarów rocznie w skali globalnej. Na marnotrawstwie produktów żywnościowych traci również nasza planeta. Żywność, która jest marnowana i ląduje na śmietniku, odpowiada za około 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych. Gdyby porównać ten wynik do poziomów emisji osiąganych przez państwa, to odpady żywnościowe znalazłyby się na trzecim miejscu niechlubnego podium, zaraz za Chinami i Stanami Zjednoczonymi. Jak dotąd trudno było jednak precyzyjnie określić, gdzie zjawisko marnowania żywności występuje najsilniej oraz ile żywności jest tracone na poszczególnych etapach łańcucha produkcji. Definicje opisujące ten problem były niejasne, brakowało systematycznych norm, które pozwoliłyby precyzyjnie mierzyć straty, porównywać dane i opracować skuteczną strategię walki ze zjawiskiem.

 

Dlatego powołano międzynarodowy program ramowy, który wspomoże przedsiębiorstwa, rządy i inne organizacje w mierzeniu strat żywności, raportowaniu o problemie i odpowiednim zarządzaniu odpadami żywnościowymi. Program został stworzony na początku czerwca w Kopenhadze i Waszyngtonie podczas Global Green Growth Forum (3GF) 2016. W czasie forum wiodące organizacje międzynarodowe w tym również firma Nestlé, ogłosiły swoje partnerstwo w walce z marnowaniem żywności, jednocześnie tworząc pierwsze w historii międzynarodowe standardy, które pozwolą na mierzenie, ile żywności faktycznie jest marnowane (Food Loss and Waste Accounting and Reporting Standard, skrót:  FLW Standard).

 

Powstanie tej normy to prawdziwy przełom. Po raz pierwszy kraje i przedsiębiorstwa zostały wyposażone w jasne zasady i będą w stanie obliczyć, jak wielka jest skala marnowania żywności i gdzie to zjawisko występuje. Dodatkowo będą mogły raportować o problemie w bardzo wiarygodny i spójny sposób - powiedział Andrew Steer, Prezes i CEO Światowego Instytutu Zasobów (ang. World Resources Institute).

 

FLW Standard stanowi zestaw globalnych definicji i wymogów sprawozdawczych dla wszystkich podmiotów, które zechcą systematyczne i fachowo zmierzyć się z tym problemem. Jest to uniwersalne narzędzie, które docelowo pomoże rządom i firmom na zmniejszenie strat ekonomicznych przemysłu spożywczego, złagodzi presję na środowisko naturalne i umożliwi ochronę zasobów. Rozwiązanie pomoże również w zapewnieniu dostępu do jedzenia większej liczbie osób. FLW Standard pomoże osiągnąć ważny cel, jaki stawiają przed sobą członkowie Consumer Goods Forum, czyli ponad 400 największych kupców detalicznych i producentów na świecie z 70 krajów – a mianowicie zmniejszenie marnotrawstwa żywności o 50% do roku 2030. Niektóre wiodące firmy, jak Nestlé, już dokonują pomiarów i publikują raporty na temat strat żywności i odpadów.

 

Paul Bulcke, prezes Nestlé: "Jestem przekonany, że dzięki tej współpracy możemy opracować skuteczne metody, które rozwiążą problem strat i odpadów żywnościowych. Nestlé podjęło już ambitne zobowiązanie i dąży do osiągnięcia poziomu zero odpadów w naszych zakładach do 2020 roku. Skorzystają na tym lokalne społeczności i środowisko, a my będziemy mogli pozyskiwać produkty z bardziej zrównoważonych źródeł. Normy FLW mają pomóc nam w osiągnięciu tego celu.”

 

Wielostronne partnerstwo, w którym uczestniczy Nestlé, powołane zostało przez Światowy Instytut Zasobów podczas szczytu 3GF w 2013 roku. Wspierają je takie instytucje jak Consumer Goods Forum, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, skrót: FAO), projekt FUSION finansowany przez UE, Program Ochrony Środowiska Narodów Zjednoczonych (UNEP), Światowa Rada Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (WBCSD) oraz WRAP (The Waste and Resources Action Programme).

 

Więcej informacji o inicjatywnie można znaleźć na stronie internetowej www.FLWProtocol.org

 

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt:

Edyta Iroko

Koordynator ds. Mediów

Email: edyta.iroko@pl.nestle.com

Telefon: +48 22 607 32 54

Mobile: +48 600 204 870


Marta Gryglewicz

Account Manager
Email: m.gryglewicz@partnersi.com.pl
Telefon: 22 858 74 58 wew. 83
Mobile: +48 504 640 360

 

O Nestlé

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio ponad 1500 produktów i prawie 90 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA, MANHATTAN oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od ponad 20 lat. Firma zatrudnia aktualnie 4500 pracowników w 8 lokalizacjach. W 2015 roku sprzedaż Nestlé w Polsce osiągnęła ponad 3 mld zł.     

 

Działania_przeciw_marnowaniu_zywnosci

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij