Projekt tzw. rozporządzenia sklepikowego przekazany do konsultacjiw dniu 13 maja br. projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach został przekazany do konsultacji publicznych.
Projekt wprowadza zmiany w stosunku do bardzo restrykcyjnego rozporządzenia,
które weszło w życie 1 września 2015 r. – upraszcza i łagodzi obecnie
obowiązujące przepisy. „To dobra wiadomość dla osób, które organizują zbiorowe
żywienie w szkołach – powiedział na konferencji minister Konstanty
Radziwiłł. – Pracujemy nad takimi rozwiązaniami, które pokazują, że można
odżywiać się zdrowo, a jednocześnie smacznie”.
Projekt nowego rozporządzenia zakłada powrót do szkół m.in. pieczywa
półcukierniczego oraz cukierniczego (czyli m.in. drożdżówek), które jednak będą
musiały spełniać określone kryteria zawartości cukru, tłuszczu i soli – mniej
restrykcyjne niż obecnie. W sklepikach będzie można także kupić kanapki z
różnego rodzaju pieczywa.
Projekt ma na celu ochronę zdrowia dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym
i szkolnym. Ograniczenie im dostępu do środków spożywczych zawierających
znaczne ilości składników, których spożywanie nie jest dobre dla ich zdrowia i
rozwoju, pozwala zmniejszyć udział takich produktów w codziennej diecie i
przyczynia się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.
Treść projektu rozporządzenia znajduje się w Biuletynie
Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji.
Źródło: Ministerstwo Zdrowia
pełna lista aktualności
|