Spotkanie przedstawicieli organów sprawujących nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności w Czechach i PolsceW dniach 27-28 kwietnia 2016 r. w Prószkowie (województwo opolskie) odbyło się spotkanie przedstawicieli organów sprawujących nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności w Czechach i Polsce.
Głównym celem spotkania było omówienie przyszłych
obszarów współpracy w ramach programu Interreg.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele:
♦ Organu
centralnego Czech Agriculture And Food Inspection Authority – Petr Cejka,
Svetlana Bickova;
♦ Głównego Inspektoratu JHARS – Andrzej
Królikowski, Dorota Bocheńska, Laura Piwowarczyk, Renata Księcio;
♦ Inspektoratów CAFIA w Usti nad Labem,
Ołomuńcu oraz Hradec Králové – Jana Balachova, Jiri Petrasek, Jiri Mauer,
Radomira Komankova, Jindrich Smicka, Zbytek Muller;
♦ Wojewódzkich Inspektoratów JHARS w
Zielonej Górze, Wrocławiu, Katowicach i Opolu – Bogdan Karwowski, Bogdan
Sobieraj, Stanisław Susło, Elżbieta Walter, Andrzej Pawłowicz, Norbert
Rzepczyk, Włodzimierz Żurek, Grzegorz Zając.
W dniu 27 kwietnia 2016 r. z członkami
konferencji spotkała się Wicewojewoda Opolski – Pani Violetta Porowska.
Na w/w spotkaniu zarówno strona polska (Inspekcja
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), jak i strona czeska (Czech
Agriculture and Food Inspection Authority) potwierdziły chęć udziału w
programie Europejskiej Współpracy Transgranicznej. W pierwszym dniu konferencji
omówiono podstawowe założenia i wytyczne do projektu „Programme Interreg
VA CR-Poland” oraz ustalono wstępny harmonogram prac nad wnioskiem o
współfinansowanie programu z ramienia Europejskiego Funduszu Rozwoju
Regionalnego.
Program spotkania przewidywał również
prezentację, dyskusję oraz wymianę poglądów w zakresie 4 zagadnień związanych z
kontrolą bezpieczeństwa i jakości żywności na obszarach przygranicznych.
Omówiono strukturę organizacyjną organów kontrolujących sektor spożywczy w
Polsce oraz Republice Czeskiej, regulacje prawne obowiązujące w IJHARS oraz
CAFIA, a także funkcjonowanie systemu RASFF oraz punktu kontaktowego ds.
oszustw związanych z żywnością po obydwu stronach granicy.
Przedstawiciele CAFIA z inspektoratów w Usti nad
Labem, Ołomuńcu oraz Hradec Králové oraz kierownicy Wydziałów Kontroli z
Opolskiego, Śląskiego oraz Dolnośląskiego Inspektoratu JHARS omówili praktyczne
aspekty kontroli w Republice Czeskiej oraz w Polsce oraz specyfikę sektora
spożywczego na obszarach objętych programem Interreg.
Na spotkaniu poruszono również ważne, w
kontekście ostatnich tygodni, kwestie dotyczące dekretu czeskiego nr 172/2015,
na mocy którego importerzy są zobligowani do informowania organów sprawujących
nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Czechach o zamiarze importu wybranych
rodzajów środków spożywczych. Strona Czeska potwierdziła, że w/w wymóg nie
dotyczy bezpośrednio eksporterów żywności. Dekret jest jednak wiążący dla
polskich przedsiębiorców w sytuacji, gdy dokonują oni sprzedaży bezpośrednio
konsumentom po czeskiej stronie granicy. Trwają konsultacje dotyczące zmiany zapisów
w/w dekretu w przypadku importerów, którzy nawiązali długoterminowe umowy z
zagranicznymi producentami, a charakter tej współpracy jest stały i
powtarzalny.
Strona Polska wyraziła nadzieję, że w/w dekret
nie wpłynie negatywnie na polsko-czeski handel żywnością i w dłuższej
perspektywie nie spowoduje dyskredytacji europejskich eksporterów. Republika
Czeska jest ważnym partnerem handlowym dla Polski – głównymi produktami, które
trafiały za południową granicę w 2015 r. były kawa, herbata, kakao, przyprawy
korzenne i wyroby z nich, mięso i wyroby mięsne, wyroby mleczne i jaja. Wartość
czeskiego importu żywności z Polski w 2015 r. wzrosła o 22,7% w stosunku do
roku 2014 i wyniosła 1 180,4 mln EUR. Utrudnienia dla importu artykułów
rolno-spożywczych do Czech mogą spowodować zachwianie gospodarki żywnościowej
kraju.
Poruszono również kwestię dotyczącą zamieszczania na stronie www.potravinynapranyri.cz listy
produktów „pod pręgierzem”. Strona czeska wskazała, iż w przypadku gdy badania
laboratoryjne żywności wskazują na występowanie czynników zagrażających zdrowiu
bądź życiu konsumentów, lub sygnalizują zafałszowanie artykułów
rolno-spożywczych, na stronę internetową błyskawicznie trafiają informację
dotyczące produktu. Nie oczekuje się na badania wtórników próbki, wydanie
decyzji administracyjnej, czy wyroku sądu, gdyż czas reakcji ma najistotniejsze
znaczenie dla dobra konsumentów. Informacje wskazujące nazwę producentów oraz
specyfiki produktów zafałszowanych oraz artykułów o niewłaściwej jakości
handlowej, mogących negatywnie oddziaływać na zdrowie konsumenta, są
udostępnione na stronie głównej Inspekcji CAFIA przez okres 6 miesięcy. Po tym
czasie są archiwizowane.
Przedstawiciele Inspektoratu JHARS przedstawili
jak proces upublicznienia informacji o produktach zafałszowanych wygląda w
Polsce – dopiero po potwierdzeniu nieprawidłowości oraz zakończeniu
postępowania administracyjnego na stronę internetową www.ijhars.gov.pl/index.php/art-29 trafiają
dane dotyczące zafałszowanych artykułów rolno-spożywczych.
Źródło: IJHARS