Rozporządzenie o podawaniu komunikatów nt. produktów bezglutenowychRozporządzenie wykonawcze Komisji nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w żywności zacznie obowiązywać od 20 lipca br.
Przepis ten zastąpi dotychczas
obowiązujące rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia
2009 r. dotyczące składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla
osób nietolerujących glutenu (Dz.U. L 16 z 21.1.2009, s. 3).
Nowy przepis w porównaniu z dotychczasowym rozporządzeniem
41/2009 jest bardziej czytelny ze względu na wprowadzenie załącznika, w którym
zamieszczone są oświadczenia dotyczące nieobecności lub niskiej zawartości
glutenu wraz z warunkami ich stosowania. Poziomy zawartości glutenu
umożliwiające zastosowanie konkretnych oświadczeń nie uległy zmianom.
Przewidziano możliwość podawania w oznakowaniu produktów dodatkowych
komunikatów: „odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu”, „odpowiednie dla
osób cierpiących na celiakię”, „opracowane specjalnie dla osób nietolerujących
glutenu” lub „opracowane specjalnie dla osób cierpiących na celiakię”.
Wprowadzono bezpośredni zapis zakazujący przekazywania
informacji na temat nieobecności lub zmniejszonej zawartości glutenu w preparatach
do początkowego żywienia niemowląt i w preparatach do dalszego żywienia
niemowląt zdefiniowanych w dyrektywie 2006/141/WE.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|