Z branżą mięsną przy wielkanocnym stoleWielkanoc mięsne święta, polska tradycja – pod tym hasłem odbyło się dzisiaj spotkanie na temat branży mięsnej w Polsce. Uczestniczyła w nim podsekretarz stanu Ewa Lech.Wiceminister poinformowała, że w
resorcie rolnictwa trwają prace nad konsolidacją inspekcji odpowiedzialnych za
bezpieczeństwo żywności. – To duże wyzwanie, jednak zakładamy, że projekt
ustawy powstanie do końca czerwca bieżącego roku, a od stycznia 2017 r. nowa
inspekcja rozpocznie swoją działalność.
Ewa Lech zaznaczyła również, że
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nieprzerwanie prowadzi rozmowy na temat
możliwości eksportu polskich produktów, w tym także mięsa, na rynki trzecie.
W dzisiejszej dyskusji głos
zabrali przedstawiciele sektora rolno-spożywczego związani z produkcją mięsa
wołowego, wieprzowego i drobiu. Wszyscy podkreślali konieczność współpracy, nie
tylko w tych dziedzinach, gdzie produkcja wymaga usprawnienia, lecz także tam,
gdzie aktualnie odnotowujemy dobre wyniki.
Spotkanie było okazją do
kultywowania tradycji, jaką jest suto zastawiony wielkanocny stół, a także
rozmowy na temat bieżącej sytuacji, gdyż produkcja mięsa w Polsce zajmuje
pierwsze miejsce w branży rolno-spożywczej. − Jest to 1,5 % polskiego PKB, a
zatrudnienie w tej branży to około 115 tys. osób. Ponadto kilkaset tysięcy
współpracujących rolników i kilkaset tysięcy firm około branżowych – mówił
prezes Związku „Polskie Mięso” Witold Choiński.
Wśród poruszanych zagadnień
znalazły się kwestie systemów jakości oraz wyników kontroli jakości produktów
dostępnych na rynku. Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych Stanisław Kowalczyk poinformował, że rok 2015 przyniósł
znaczną poprawę, jeżeli chodzi o zachowywanie przez producentów wysokich
standardów. – Sukcesywnie dążymy do zupełnego wyeliminowania nieuczciwych
praktyk – podkreślił Stanisław Kowalczyk.
Źródło: MRiRW 21/03/2016
pełna lista aktualności
|