Polacy i Europejczycy jedzą czekoladę dla zdrowia, odprężenia i energiiWielu konsumentów sięga po wyroby czekoladowe ze względu na korzyści emocjonalne, a także aby dodać sobie energii oraz ze względów zdrowotnych. Statystyczny Polak zjadł w 2015 roku ok. 5 kg czekolady – wynika z nowych badań firmy analitycznej Mintel podaje Portalspożywczy.pl.- Spożywanie czekolady może być
postrzegane jako „grzeszna przyjemność”, ale jednocześnie produkt ten jest ściśle
związany z potrzebami emocjonalnymi. Prawdopodobnie z tego właśnie powodu
konsumenci pozwalają sobie na czekoladę i inne mniej zdrowe przekąski. Nawet w
czasach, gdy tak bardzo podkreśla się konieczność zwracania uwagi na to, by
przekąski były zdrowe, nie da się ignorować znaczenia czekolady w zapewnianiu
dobrostanu psychicznego – mówi Marcia Mogelonsky, dyrektor ds. analiz w firmie
Mintel.
Więcej w: www.portalspozywczy.pl/inne/wiadomosci/polacy-i-europejczycy-jedza-czekolade-dla-zdrowia-odprezenia-i-energii-raport,126988.html
pełna lista aktualności
|