Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polacy i Europejczycy jedzą czekoladę dla zdrowia, odprężenia i energii
Wielu konsumentów sięga po wyroby czekoladowe ze względu na korzyści emocjonalne, a także aby dodać sobie energii oraz ze względów zdrowotnych. Statystyczny Polak zjadł w 2015 roku ok. 5 kg czekolady – wynika z nowych badań firmy analitycznej Mintel podaje Portalspożywczy.pl.

- Spożywanie czekolady może być postrzegane jako „grzeszna przyjemność”, ale jednocześnie produkt ten jest ściśle związany z potrzebami emocjonalnymi. Prawdopodobnie z tego właśnie powodu konsumenci pozwalają sobie na czekoladę i inne mniej zdrowe przekąski. Nawet w czasach, gdy tak bardzo podkreśla się konieczność zwracania uwagi na to, by przekąski były zdrowe, nie da się ignorować znaczenia czekolady w zapewnianiu dobrostanu psychicznego – mówi Marcia Mogelonsky, dyrektor ds. analiz w firmie Mintel.

 

Więcej w: www.portalspozywczy.pl/inne/wiadomosci/polacy-i-europejczycy-jedza-czekolade-dla-zdrowia-odprezenia-i-energii-raport,126988.html

 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij