Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Na giełdach drożeje kakao
Wkrótce możemy zapłacić więcej za czekoladę i za niektóre słodycze. Na światowych giełdach drożeje kakao. Cena tego produktu zbliża się do poziomów z listopada, które były najwyższe od wielu lat.

Ekonomista banku Credit Agricole, Jakub Olipra wyjaśnia, że winna jest pogoda w krajach afrykańskich, takich jak Wybrzeże Kości Słoniowej, Kamerun, Nigeria czy Ghana, które odpowiadają za około 70 procent światowej produkcji kakao. Na gorsze zbiory w tych krajach wpływ ma między innymi wiatr Harmattan, znad Sahary, który wysusza plantację. W konsekwencji część ziaren jest mniejsza niż zwykle i nie spełnia wymogów eksportowych.


Podobna sytuacja była ostatnio w sezonie 2012/3013


Rozmówca przypomina, że podobna sytuacja była ostatnio w sezonie 2012/3013. Wtedy, jak twierdzi ekspert, ceny produktu wzrosły o blisko 10 procent. Tegoroczne prognozy nie wskazują jednak na znaczący wzrost cen.
Problem z uprawą mają także kraje Ameryki Południowej, takie jak: Ekwador czy Brazylia, ale także Indonezja leżąca w Azji. W przypadków tych krajów słabszej produkcji winny jest zjawisko pogodowe o nazwie El Niño.
Na giełdzie w Londynie kakao podrożało o ponad 12 procent w porównaniu do początku lutego. Za tonę, trzeba obecnie zapłacić ponad 2200 funtów. 


Źródło: PolskieRadio


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij