Podsumowanie kontroli zgodności ze specyfikacją produktów regionalnych i tradycyjnychKontrole zgodności ze specyfikacją produktów posiadających zarejestrowane nazwy jako ChNP, ChOG lub GTS przeprowadzają wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydając świadectwa jakości lub jednostki certyfikujące upoważnione przez ministra właściwego ds. rynków rolnych wydając certyfikaty zgodności. Wyboru organu kontrolnego dokonują producenci.
Część dokumentów potwierdzających zgodność ze
specyfikacją (świadectw jakości i certyfikatów zgodności) została wydana w
latach poprzednich na okres dłuższy niż rok, dzięki czemu w 2015 r. były one
nadal ważne. W takich przypadkach, utrzymanie zgodności produktu ze
specyfikacją potwierdziły kontrole realizowane w ramach nadzoru nad
producentami posiadającymi ważne świadectwa jakości lub certyfikaty zgodności.
Kontrole
przeprowadzone przez wojewódzkie inspektoraty JHARS w 2015 r.
W 2015 r., po przeprowadzeniu kontroli na wniosek
producentów, wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 59 świadectw jakości
potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów posiadających
zarejestrowane nazwy jako ChNP, ChOG, GTS ze specyfikacją. Dodatkowo w 2015 r.,
ważność zachowało 187 świadectw jakości wystawionych w 2014 r. i 2013 r., z
czego ważność 14 świadectw skończyła się w trakcie 2015 r.
Wojewódzkie
inspektoraty JHARS w 2015 r. przeprowadziły kontrole następujących produktów:
-
bryndza podhalańska (ChNP),
-
cebularz lubelski (ChOG),
-
chleb prądnicki(ChOG),
-
kiełbasa lisiecka (ChOG),
-
kołacz śląski (ChOG),
-
miód z Sejneńszczyzny (ChNP),
-
obwarzanek krakowski (ChOG),
-
oscypek (ChNP),
-
pierekaczewnik (GTS),
-
podkarpacki miód spadziowy (ChNP),
-
redykołka(ChNP),
-
rogal świętomarciński (ChOG),
-
ser koryciński swojski (ChOG),
-
wielkopolski ser smażony (ChOG).
Kontrole
przeprowadzone przez jednostki certyfikujące w 2015 r.
W 2015 r. do przeprowadzania kontroli oraz wydawania i
cofania certyfikatów potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów
rolnych i środków spożywczych posiadających chronione nazwy pochodzenia (ChNP),
chronione oznaczenia geograficzne (ChOG) lub będących gwarantowanymi
tradycyjnymi specjalnościami (GTS) ze specyfikacją, upoważnionych było pięć
jednostek certyfikujących:
1)
PNG Sp. z o.o.,
2)
COBICO Sp. z o.o.,
3)
Biocert Małopolska Sp. z o.o.,
4)
TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.,
5)
Polskie Centrum Badań i Certyfikacji S.A.
W 2015 r.
upoważnione jednostki wydały 445 certyfikatów zgodności po przeprowadzeniu
kontroli następujących produktów:
-
fasola wrzawska (ChNP),
-
jabłka grójeckie (ChOG),
-
miód drahimski (ChOG),
-
truskawka kaszubska(ChOG),
-
wiśnia nadwiślanka (ChNP),
-
kabanosy (GTS),
-
kiełbasa myśliwska (GTS),
-
kiełbasa jałowcowa (GTS),
-
obwarzanek krakowski (ChOG),
-
suska sechlońska (ChOG).
Polskie
produkty w unijnym systemie ChNP, ChOG, GTS
W unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia
(ChNP), chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) i gwarantowanych
tradycyjnych specjalności (GTS) zarejestrowanych jest 37 nazw polskich
produktów. Wśród nich jest 9 chronionych nazw pochodzenia, 19 chronionych
oznaczeń geograficznych i 9 gwarantowanych tradycyjnych specjalności (Wykaz
polskich nazw zarejestrowanych jako ChNP, ChOG, GTS). Według stanu na dzień
2.03.2016 liczba zarejestrowanych nazw jako ChNP, ChOG, GTS ze wszystkich
państw Unii Europejskiej wynosiła 1314, a Polska zajmowała 8 miejsce (wykres „Liczba
polskich nazw zarejestrowanych jako ChNP, ChOG, GTS na tle innych państw UE”).
Świadectwa
jakości – wydawane przez WIJHARS, certyfikaty zgodności – wydawane przez
jednostki certyfikujące.
Liczba polskich nazw zarejestrowanych jako ChNP, ChOG, GTS
na tle innych państw UE
Liczba ważnych świadectw i certyfikatów w latach 2007-2015
Źródło: IJHARS