Sprzedaż żywności przez rolników - prace nad ustawąPodsekretarz stanu w MRiRW Ewa Lech poinformowała o trwających w resorcie pracach nad przygotowaniem rządowego projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.
- Celem projektowanej ustawy jest zrównanie możliwości sprzedaży żywności
przez polskich rolników z warunkami, jakie mają rolnicy w innych krajach
unijnych – podkreśliła wiceminister.
Główne założenia dotyczą uproszenia wymagań i przeniesienia kompetencji kontrolnych,
z Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w odniesieniu do produktów pochodzenia
zwierzęcego na Inspekcję Weterynaryjną, a w odniesieniu do produktów
pochodzenia niezwierzęcego na Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych.
- Proponujemy rolnikowi rzeczywiste stworzenie możliwości rozwoju produkcji
i sprzedaży konsumentom końcowym żywności uzyskanej w całości lub części z
surowców pochodzących z ich własnej uprawy, hodowli lub chowu, bez dodatkowego
zatrudnienia – poinformowała podsekretarz stanu Ewa Lech.
Wiceminister podkreśliła, że proponowana jest zmiana pułapu produkcji z
wartościowej na ilościową. W ramach limitu ilościowego proponowane rozwiązania
przewiduje zwolnienie z podatku dochodowego. W myśl założeń projektowana ustawa
mogłaby wejść w życie z dniem 1 stycznia 2017 roku.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|