Opinia EFSA w sprawie nanotechnologiiW dniu 5 marca br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię w sprawie stosowania nanotechnologii, w kontekście bezpieczeństwa żywności i pasz.Komitet Naukowy EFSA uznał, że ustanowione międzynarodowo podejście do oceny ryzyka może być również zastosowane do nano-składników. W praktyce konieczne jest indywidualne podejście do każdego przypadku ze względu na ograniczenie danych naukowych i brak zwalidowanych metod badań, co czyni ocenę ryzyka specyficznych nano-produktów bardzo trudną.
Opinia koncentruje się na stosowaniu nanotechnologii w całym łańcuchu żywności i pasz.
EFSA rekomenduje dalsze badania w tym zakresie i zaleca:
- wyjaśnienie interakcji i stabilności nano-składników w żywności i paszach, w układzie pokarmowym i w tkankach biologicznych;
- opracowanie i zwalidowanie metod odpowiednich do wykrycia, scharakteryzowania i określenia ilościowego nano-składników w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w żywności i w paszach;
- opracowanie, udoskonalenie i zwalidowanie metod umożliwiających ocenę toksykologiczną nano-składników.
Treść opinii jest opublikowana na stronie EFSA:
The Potential Risks Arising from Nanoscience and Nanotechnologies on Food and Feed Safety
pełna lista aktualności
|