Producenci kasz i przetworów owocowo-warzywnych mogą cieszyć się z 2015 r.Producenci mrożonych owoców i warzyw wierzą w tłuste lata. Produkcyjne podsumowanie 2015 roku najbardziej powinno cieszyć producentów niektórych kasz i przetworów owocowo-warzywnych, bo to oni najmocniej zwiększyli produkcję — informuje „Puls Biznesu” opierając się na danych Głównego Urzędu Statystycznego.Michał Koleśnikow, kierownik
zespołu ds. analiz sektorowych i rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas ocenia,
że choć największy, bo ponad 33-proc. wzrost sprzedaży kaszy i grysików
gryczanych jest m.in. efektem niskiej bazy, to kategoria wydaje się jedną z
najbardziej perspektywicznych kategorii wśród produktów sypkich. Jej
zamienniki, jak ryż czy makaron, albo tracą na popularności, albo rosną
słabiej. Dużym zainteresowaniu cieszą się m.in. kasze gryczana i jaglana.
Rozwija się też eksport kasz i płatków z Polski m.in. do Azji.
Badanie GfK Panel Gospodarstw
Domowych wskazuje na renesans spożycia kaszy: od 2011 do 2014 r. odsetek
gospodarstw domowych, w których kupuje się kaszę, wzrósł z 76 proc. do 80 proc.
i zwiększyła się częstotliwość zakupów. Wolumen zakupów wzrósł w tym czasie o 8
proc., do 4,41 kg na osobę.
Mrożonym warzywom i owocom
wystarczył rok, by urosnąć mocniej. Tylko w ubiegłym roku sprzedaż w sklepach
wzrosła o 10 proc. w ujęciu ilościowym. Maciej Włodarczyk, prezes
Igloteksu prognozuje utrzymanie się tego kierunku w najbliższych latach, co
jest efektem zmieniających się trendów konsumenckich. Konsumenci coraz więcej
wiedzą na temat odżywiania i coraz większą wagę przywiązują do zakupu produktów
naturalnych, niskoprzetworzonych, o tzw. czystym składzie. I dodaje, że mróz
jest najlepszym znanym konserwantem żywności.
Więcej w "Pulsie
Biznesu", Portal spożywczy.pl.
pełna lista aktualności
|