Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyciągi z rozmarynu w tłuszczach do smarowania
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej serii L z dnia 20 stycznia 2016 r. zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/56 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania.

Przepis ten dopuszcza stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jako substancji przeciwutleniającej w tłuszczach do smarowania o zawartości tłuszczu poniżej 80 %, objętych kategorią środków spożywczych nr 02.2.2 określoną w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.


Dodatek wyciągów z rozmarynu do tłuszczów do smarowania ma na celu ochronę tego typu produktów przed zepsuciem spowodowanym utlenieniem.


Rozporządzenie wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu, czyli 9 lutego br.


Źródło: PFPŻ ZP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij