Wyciągi z rozmarynu w tłuszczach do smarowaniaW Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej serii L z dnia 20 stycznia 2016 r. zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/56 zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) w tłuszczach do smarowania.
Przepis
ten dopuszcza stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jako
substancji przeciwutleniającej w tłuszczach do smarowania o zawartości tłuszczu
poniżej 80 %, objętych kategorią środków spożywczych nr 02.2.2 określoną w załączniku II do rozporządzenia (WE)
nr 1333/2008.
Dodatek wyciągów z rozmarynu do tłuszczów
do smarowania ma na celu ochronę tego typu produktów przed zepsuciem spowodowanym utlenieniem.
Rozporządzenie
wejdzie w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu, czyli 9 lutego br.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|