Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Umowa TTIP zagraża zrównoważonemu systemowi żywności?
Negocjowana między UE a USA umowa o powołaniu strefy wolnego handlu (TTIP) zagraża zrównoważonemu systemu żywnościowemu - mówili eksperci podczas debaty zorganizowanej w Warszawie przez Instytut Globalnej Odpowiedzialności.

Prezes Fundacji Strefy Zieloni Ewa Sufin-Jacquemart, podkreślała, że zrównoważony system żywnościowy to taki, który gwarantuje właściwe wyżywienie przyszłym pokoleniom, dba o gleby, o czystą wodę, chroni środowisko oraz gwarantuje społecznie sprawiedliwy dostęp do żywności i w tym sensie umowa między UE a USA jest niebezpieczna.


Chodzi też o podejście do żywności, czy jest ona tylko towarem i podlega takim samym prawom jak inne towary (czym zajmuje się Światowa Organizacja Handlu), a jej producenci muszą konkurować, by wytworzyć go jak najtaniej ? Czy też uznać, że żywność jest swoistym produktem, a dostęp do dobrej jakości żywności powinien być zapewniony dla wszystkich - pytała Maria Świetlik, członkini Komisji Pracujących w Organizacjach Pozarządowych, działającej w ramach OZZ Inicjatywa Pracownicza.


Zdaniem ekspertek biorących udział w dyskusji jest wiele zagrożeń wynikających z negocjowanej umowy TTIP. Zdaniem Lucile Falqueyrac z Francji jest to przede wszystkim zniesienie ceł. Jak zaznaczyła, europejski rynek żywnościowy jest chroniony poprzez wysokie cła. Ich zniesienie spowoduje zalew rynku przez amerykańską żywność, której koszty wytworzenia są niższe ze względu na niższe standardy jakościowe.


Kolejnym zagrożeniem - jak wskazywano - jest możliwość zniesienia środków pozataryfowych. Chodzi o wymogi przy produkcji żywności, tj. np. dopuszczenie do stosowania niebezpiecznych pestycydów czy środków ochrony roślin, stosowanie konserwantów czy hormonów. Amerykańskie prawo reguluje to tylko w niewielkim zakresie, podczas gdy w UE wymogi dotyczące bezpieczeństwa są bardzo przestrzegane.


Sprawa dotyczy także innego podejścia do bezpieczeństwa żywności. W UE wprowadzając produkt na rynek trzeba udowodnić, że dany produkt nie szkodzi. W Stanach Zjednoczonych wprowadza się produkt na rynek i żeby go wycofać, trzeba udowodnić, że szkodzi - tłumaczyła Sufin-Jacquemart.


Groźne dla europejskiego rynku żywności jest prawo do stanowienia nowych regulacji. Oznacza to, że na tworzenie prawa wpływu nie będą miały rządy krajów, tylko "jacyś" eksperci ds. handlu - podkreśliła Świetlik.


Negocjacje w sprawie utworzenia strefy wolnego handlu w obszarze transatlantyckim (TTIP) trwają od czerwca 2013 roku. Na koniec lutego w Brukseli zaplanowano 12. rundę rozmów.

PFPZ/pap/ksem/



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij