Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywieniaEksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.Polscy konsumenci przyzwyczaili się już
do obrazowego przedstawiania zasad zdrowego żywienia w postaci piramidy.
Dlatego Instytut Żywności i Żywienia zdecydował się dalej rozwijać i ulepszać
tę formułę, w ślad za rozwojem wiedzy o zdrowym żywieniu. Efektem prac
interdyscyplinarnego zespołu ekspertów IŻŻ nad jej aktualizacją i modyfikacją
jest opublikowana dzisiaj – podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego w
Warszawie – Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
– Nowa piramida IŻŻ wraz z 10
zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia
zasad prawidłowego żywienia. Wiedza o żywności, żywieniu oraz ich wpływie na
zdrowie człowieka jest dziś ogromna, podlega też stałej ewolucji i zmianom.
Dlatego również nasza piramida co pewien czas poddawana jest pewnym
modyfikacjom. Aktualna piramida jest m.in. odpowiedzią na zalecenia WHO, a jej
myśl przewodnią można ująć tak: mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika –
mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Największą zmianą w nowej piramidzie,
względem poprzedniej wersji z 2009 r., jest „awans” warzyw i owoców na
najważniejsze, pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do
spożycia. Wcześniej w podstawie piramidy znajdowały się produkty zbożowe, które
teraz zostały przesunięte na drugie miejsce.
Kolejną ważną zmianą jest umieszczenie w
piramidzie ziół, które nie tylko służą jako przyprawy roślinne poprawiające
smak potraw, ale także dostarczają wielu prozdrowotnych składników. Ich
stosowanie jest też dobrym sposobem na ograniczenie spożycia soli, która jest
przez lekarzy nazywana „cichym zabójcą”, współodpowiedzialnym m.in. za sporą
część zawałów serca i udarów mózgu.
Nowa piramida od swojej poprzedniczki
różni się jeszcze wieloma innymi szczegółami, w tym m.in. uwzględnieniem w niej
orzechów czy też zmienioną nazwą, do której na stałe została dodana aktywność
fizyczna.
– Poza żywieniem, dla naszego
zdrowia bardzo ważna jest też codzienna aktywność fizyczna, co najmniej 30-45
minut. Łącznie z dobrze zbilansowaną dietą pozwala ona zapobiec m.in. rozwojowi
bardzo niebezpiecznej dla naszego zdrowia nadwagi i otyłości –
komentuje prof. Mirosław Jarosz.
Eksperci podkreślają, że spożywanie
zalecanych w piramidzie różnorodnych produktów spożywczych, w odpowiednich
ilościach i proporcjach oraz codzienna aktywność fizyczna są kluczem do
zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Pamiętać jednak należy, że osoby z
rozpoznanymi chorobami (m.in. udar, zawał, osteoporoza, cukrzyca typu 2)
wymagają indywidualnych zaleceń żywieniowych.
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej:
http://www.izz.waw.pl/attachments/article/555/ulotka_z_pytaniami_druk.pdf
Źródło: IŻŻ
pełna lista aktualności
|