Odzysk energii z pieca waflowego, w którym wypiekane są m.in. waflowe listki wykorzystywane do produkcji batonów Lion, będzie możliwy dzięki zainstalowaniu na kominie tego pieca wymiennika ciepła. Wymiennik pozwala na uzyskanie 120kW dodatkowej mocy cieplnej. Dzięki tej energii podgrzewana będzie woda, którą następnie można wykorzystywać do celów technologicznych, czyli na przykład do ogrzewania zbiorników i instalacji w fabryce. W efekcie spowoduje to zmniejszenie zapotrzebowania na produkcję ciepła w tradycyjnej kotłowni o 5-8% w zależności od pory roku, a to przełoży się na zmniejszenie zużycia gazu i emisji dwutlenku węgla.
Inwestycja związana z piecem waflowym jest realizowana równolegle z całkowitą zmianą systemu wytwarzania ciepła. Dużą kotłownię parową, będącą standardem jeszcze kilka lat temu, zastąpi nowoczesna kaskada kotłowni wodnych, w których para wytwarzana będzie poprzez małe wytwornice bezpośrednio w miejscu zużycia.
– Rozwiązanie to jest znacznie bezpieczniejsze, wpłynie też na 38-procentową redukcję zużycia gazu wykorzystywanego na cele cieplne w fabryce oraz 61-procentową redukcję zużycia wody w kotłowni. Nestlé stara się minimalizować negatywny wpływ na środowisko we wszystkich aspektach swojej działalności i stosować innowacje w całym łańcuchu produkcji i dystrybucji, tak aby wywierać na pozytywny wpływ na ekosystem – przekonuje dyrektor fabryki, Jakub Żurowski.
Zasady odpowiedzialności Nestlé wobec środowiska naturalnego zawarte są w „Polityce Nestlé w zakresie zrównoważonego rozwoju środowiska” na stronie internetowej firmy.