Ceny żywności na świecie w grudniu 2015 r. odnotowały dalszy spadekW porównaniu z grudniem 2014 r. ceny żywności były o 17,1% niższe.W grudniu 2015 r. indeks
światowych cen żywności FAO wyniósł 154,1 pkt i wobec zmienionego indeksu z
listopada obniżył się o 1% (1,5 pp.) – podała agencja FAMMU/FAPA.
Indeks FAO
spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z uwagi na wysoką globalną podaż
większości towarów wchodzących w jego skład. Trend spadkowy został zatrzymany
dopiero we wrześniu i październiku 2015 r., a od listopada ceny ponownie
obniżają się.
Głównymi czynnikami,
które miały wpływ na spadek cen żywności w ubiegłym roku były wysoka podaż
surowców przy ograniczonym popycie oraz wzrost wartości dolara
amerykańskiego.
Więcej informacji: FAMMU/FAPA
11.01.2016
pełna lista aktualności
|